miercuri, 10 aprilie 2013

Fonduri europene pentru tineri sub 35 de ani. Programul SRL-D 2013



Programul pentru stimularea infiinţării şi dezvoltării microintreprinderilor de către intreprinzătorii tineri a fost propus pentru bugetare şi în anul 2013, anuntul fiind afişat încă de pe data de 10.02.2013 pe site-ul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri.

La momentul publicării acestui anunţ, pentru programul SRL-D (vezi aici mai multe detalii) nu a fost afişat proiectul procedurii de implementare, cu toate acestea, este de aşteptat, ca aceasta să nu difere în mod semnificativ faţă de anii trecutţi.

Cu toate acestea, având în vedere proiectul de procedură destinat Programului START, afişat deja, ne aşteptam ca birocraţia şi gradul de complexitate al acesteia să crească, în încercarea agenţiei de a elimina pe cât se poate de mult, posibilităţile de fraudare sau de proastă cheltuire a banilor, regăsite în anii trecuţi.

Din păcate, acest lucru va duce la o accesare mai greoaie a finanţării şi în final la descurajarea tinerilor să-şi înceapă propria afacere, lucru exact contrar obiectivelor princiaple ale acestui proiect. Ceea ce pare să scape conducerii agenţiei în momentul în care redactează aceste proiecte.

Din experienţa noastră de pe acum, putem să vă spunem că deja numeroşi tineri erau de părere că birocraţia aferentă acesteui proiect era una prea ridicată pentru a prezenta interes, mulţi dintre ei, renunţând chiar la înfiinţarea unui SRL-D, dintr-o informare incorectă crezând că accesarea programului SRL-D fiind una chiar obligatorie.

Bugetul propus spre aprobare este de 25 de milioane de lei, mai mare cu 4 milioane decât cel disponibil anul trecut la demararea programului SRL-D. Cu toate acestea, anul trecut, in vară, bugetul iniţial a fost mărit, lucru care nu ştim însă dacă se va mai întâmpla şi anul acesta.

Din experienţa anilor trecuţi, putem să estimăm, că bugetul alocat va fi disponibil pentru aproximativ 6 luni de zile din momentul deschiderii programului, până când va fi epuizat.

Momentan, pe site-ul agenţiei nu a fost încă afişat proiectul de procedură de implementare pentru SRL-D. Acest lucru înseamnă că, din momentul în care va fi afişat, va exista o perioadă de dezbatare publică, urmată de anuntul oficial de implementare, din momentul în care vor mai trece cel puţin 5 zile până la deschiderea înscrierilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu