marți, 16 aprilie 2013

Cum va micsorati factura la utilitati cu ajutorul copacilor

Daca vreti sa inverziti aspectul gradinii si sa plantati copaci in apropierea casei aveti grija unde ii saditi. Un studiu publicat recent de „Energy and Buildings Journal” arata ca arborii plantati in apropierea locuintei pot influenta valoarea facturilor pe care le platiti pentru utilitati.

Potrivit cercetarii, umbra copacilor plantati la sud si vest de cladire reduc cheltuielile de intretinere, in timp ce aceia plantati in partea de est nu au niciun efect, iar cei plantati la nord dauneaza bugetului gospodariei.

„Se stie deja ca locuintele care beneficiaza de umbra pe timp de vara consuma mai putina energie, dar este pentru prima oara cand se masoare impactul umbrei copacilor asupra costurilor”, spune autorul studiului, dr. Geoffrey Donovan, cercetator la „Forest Service” din SUA.

Donovan a facut din avion fotografii cu 460 de case din Sacramento, California, analizand pozitionarea copacilor, marimea coroanelor si distanta la care erau plantati fata de cladiri. Apoi a comparat nivelul facturilor la utilitati pentru proprietarii cu acelasi regim de consum.

Concluzia studiului a fost ca arborii plantati la sud si vest de locuinta pot reduce factura cu aproximativ 5% in intervalul mai-septembrie. Cei plantati insa in partea de nord pot conduce la cresterea facturii cu 1%, actionand mai degraba ca un strat ce ofera adapost decat ca umbrar.

„Copacii plantati astfel incetinesc racorirea radianta a acoperisului pe timp de noapte si nu ofera umbra ziua. Deci te costa suplimentar sa racoresti casa noaptea si nici nu obtii de la ei vreun beneficiu ziua”, a explicat Donovan.

5% din factura la utilitati poate ca nu face pe nimeni mai bogat, dar reprezinta o valoare adaugata pe care arborii o pot aduce proprietatii pe care o detinem. Pe langa beneficiul urias de a absorbi dioxid de carbon si de a ne furniza oxigen, copacii pot oferi si alte avantaje, daca stim unde sa-i plantam.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu