luni, 1 aprilie 2013

“Casa activa” va oferi mai multa energie decat va consuma



Cel mai nou concept in domeniul arhitecturii cladirilor este acela de casa activa, care va produce mai multa energie electrica decat va consuma.

Conceptul de casa activa a fost prezentat in cadrul Conferintei Nationale a Auditorilor Energetici, de presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC), prof. dr. ing. Emilia – Cerna Mladin.

Conferinta Auditorilor Energetici se desfasoara, timp de doua zile, la Bucuresti.

Constructia si functionarea casei active implica trei principii de baza. Consumul de energie din surse traditionale va fi redus pana aproape de zero, cea mai mare parte a energiei necesare va fi oferita de surse regenerabile, “verzi”, iar pierderile de caldura vor fi reduse la minimum.

Pentru a consuma cat mai putina energie, o casa activa foloseste cat mai mult resursele naturale, cum ar fi, de exemplu, apa de ploaie.

In momentul in care necesarul de energie al casei active este mai mic decat energia produsa de sursele ei “verzi”, casa atinge un bilant energetic pozitiv, adica are un consum de energie exterioara mai mic de 0 kWh / metru patrat. In acel moment, casa livreaza surplusul de electricitate in reteaua publica.

Din acest motiv, cladirile active mai sunt denumite si “cladiri zero plus”.

Ultima denumire a derivat din aceea de “cladiri zero energie”, care desemneaza constructiile ce nu au nevoie de energie din exterior.

"Cladirile zero plus" au devenit deja realitate

Case active functioneaza deja in cateva tari ale lumii, cum ar fi Austria, Norvegia, Rusia, Danemarca si Olanda. "Sunt case extrem de luminoase si de calduroase, proiectate astfel incat sa nu vezi alte cladiri, ci cat mai mult din peisajul natural. Sunt case in care, realmente, iti face placere sa traiesti", a explicat Emilia – Cerna Mladin.

Potrivit statisticilor, oamenii isi petrec circa 90 la suta din viata in interiorul unor cladiri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu