marți, 16 aprilie 2013

Care sunt principalele modificari in programul “Rabla” din 2013?


Principala modificare din acest an consta in faptul ca bugetul “Rabla” pentru acest an, in valoare de 135 milioane lei, nu va mai fi suplimentat.

Bugetul alocat pentru acest an in Programul “Rabla” este de 135 milioane lei, respectiv 20.000 de tichete valorice. Programul nu va fi suplimentat si va exista o singura emitere (…) Vrem sa facem o singura emitere si vrem sa credem ca vom gasi 20.000 de cumparatori de masini noi prin Rabla”, a spus Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.

De asemenea, in acest an se mentioneaza pentru cumpararea unui autovehicul nou se va utiliza un singur tichet valoric, fata de trei tichete cate se utilizau in anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, fata de 3.800 lei cat valora in 2012.

In cazul achizitionarii unui autovehicul electric, care beneficiaza de eco-tichetul de 2.500 de euro, se poate folosi si voucherul primit in cadrul programului “Rabla”, in timp ce pentru stimularea achizitionarii autovehiculelor cat mai prietenoase cu mediul, gen Euro 6, Ministerul Mediului ofera posibilitatea acordarii, pe langa prima de casare, a unui eco-bonus in valoare de 500 lei. La achizitionarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe langa prima de casare, o reducere in cuantum de maximum 1.000 lei, rezultata prin cumulul a cel mult doua eco-bonusuri.

Un alt element de noutate a programului se refera la perioada in care poate fi utilizat tichetul primit. Astfel, in termen de 45 de zile, cei care doresc sa-si achizitioneze un autovehicul si detin un tichet valoric, il pot depune la dealer. In plus, pentru evitarea traficului cu tichete valorice, s-a decis ca termenul in care proprietarul unui autovehicul obtine certificatele de distrugere, de radiere si tichetul sa fie de maximum 10 zile.

Repartizarea tichetelor valorice nu va fi egala in fiecare judet, ci va tine cont de numarul masinilor mai vechi de 10 ani din parcurile auto judetene .

In acest an, MMSC va emite, prin intermediul Administratiei Fondului de Mediu (AFM), 20.000 de tichete pentru Programul “Rabla”, dintre care 17.000 pentru persoane fizice si juridice, si 3.000 de tichete pentru institutiile publice.

Conform proiectului, dupa aprobarea Ghidului de finantare a Programului de Stimulare a Innoirii Parcului Auto National, se va desfasura sesiunea de depunere si validare a dosarelor colectorilor si dealerilor, in conformitate cu termenele stabilite. Dupa finalizarea acestor proceduri, tichetele vor fi distribuite efectiv.

Ca si in anii trecuti, colectorii vor fi cei care elibereaza voucherele catre persoanele fizice. In cazul persoanelor juridice si a institutiilor publice, dosarele se vor depune la AFM.

Totodata, colectorii care se inscriu in acest program vor fi validati de catre AFM si vor fi incheiate protocoale cu acestia.

Programul “Rabla” din acest an se va desfasura intr-o singura etapa, iar termenul-limita in care acestea vor fi acceptate este 20 noiembrie, data la care are loc si incheierea sesiunii.

In 2012, au fost casate 44.857 de autovehicule uzate si au fost achiziţionate 15.149 de autovehicule noi, dintre care, 4.740, de origine autohtona, potrivit raportului AFM pe 2012.

Pentru achizitionarea autovehiculelor noi s-au utilizat 44.688 de tichete valorice, dintre cele 45.000 alocate.

In 2012, AFM a alocat pentru derularea Programului „Rabla” un buget de 171.000.000 de lei, din care s-au cheltuit 153.888.600 de lei.  SURSA http://www.green-report.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu