sâmbătă, 16 martie 2013

România ocupă un loc important pe harta energiilor regenerabile

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a participat alături de primul ministru, Victor Ponta, la Conferinţa privind implementarea viitorului sustenabil din punct de vedere energetic, care a debutat joi, 31 ianuarie 2013, la Viena. 
Conferinţa este organizată sub patronajul Cancelarului Austriei, Werner Faymann şi al fostului guvernator al Californiei, Arnold Schwarzenegger (cunoscut pentru proiectele sale reuşite in domeniul protecţiei mediului), cu sprijinul UNDP, UNEP şi al altor organizaţii din sistemul UN.
 
Printre subiectele de discuţie abordate în cadrul acestui eveniment s-au numărat mecanismele financiare inovative pentru investiţiile în protecţia mediului, modalităţile de implementare a energiilor regenerabile, rolul regiunilor şi strategiile la nivel regional pentru implementarea noilor energii.
 
Ministrul Rovana Plumb a subliniat rolul deosebit de important pe care îl deţin regiunile, motorul care susţine dezvoltarea statului respectiv. „Noul guvern al României crede în puterea regiunilor, de aceea ne asumăm un proiect la nivel naţional de o asemenea anvergură, în special pentru a stimula dezvoltarea, proiect pe care îl vom implementa până la sfârşitul anului 2013. Când vom reuşi, vom pune România pe un curs normal de creştere accelerată, dezvoltare durabilă, dar şi reducerea polarizării economice şi sociale”.

O altă temă abordată în cadrul conferinţei s-a referit la implementarea noilor energii la nivel regional. În acest context, ministrul Rovana Plumb a afirmat faptul că România ocupă un loc important pe harta energiei, deţine un potenţial semnificativ în dezvoltarea energiilor regenerabile, iar guvernul actual are ambiţia de a dezvolta proiecte importante în aceste domenii.

Pe de altă parte, s-a pus în discuţie problematica reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, printr-o strânsă cooperare a tuturor factorilor implicaţi la nivel naţional, regional şi local.

„Avem ca prioritate zero îndeplinirea obiectivelor ambiţioase, stabilite de Uniunea Europeană de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% până în 2020, creşterea cu 20% a ponderii energiilor regenerabile în totalul consumului energetic şi creşterea eficienţei energetice cu 20%. Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, pe care îl gestionez, coordonează pregătirea politicilor al căror obiectiv strategic este dezvoltarea unei economii bazată pe emisii reduse de dioxid de carbon”, a adăugat Rovana Plumb.

Cititi mai mult pe Recolta.eu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu