sâmbătă, 16 martie 2013

Producatorii mici de energie verde vor putea alege un ajutor de stat diferit de certificatele verzi


Producatorii de energie din surse regenerabile care au capacitati sub 1 MW instalat si cei care detin centrale pe biomasa in cogenerare de inalta eficienta cu puteri de pana in 2 MW vor putea opta pentru o noua schema de sprijin, prin care sa comercializeze electricitate la preturi reglementate unice pentru fiecare tip de tehnologie in parte, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Aplicarea noului sistem se sprijin este prevazuta in Legea energiei. Companiile care vor opta pentru acest sistem de sprijin vor vinde electricitate produsa pe piata reglementata, la un pret care va fi determinat atat pe baza tarifelor reglementate si a valorii certificatelor verzi pe care le-ar fi primit daca ar fi ales schema de sprijin prin certificate verzi.
Potrivit unor reprezentanti ai ANRE, pretul final pe care il vor primi companiile care vor opta pentru aceasta noua schema de sprijin va fi cu 10-15% mai mic decat cel de pe piata certificatelor verzi, dar aceste companii vor avea garantia, stabilita prin lege, ca furnizorii de energie le vor prelua electricitatea in mod obligatoriu.
In comunicat se precizeaza ca nu pot alege acest tip de sprijin companiile care beneficiza de sistemul de certificate verzi sau de mecanismul de tip bonus, acordat centralelor in cogenerare de inalta eficienta.
Noua schema de sprijin va trebui aprobata de Comisia Europeana pentru a fi pusa in aplicare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu