sâmbătă, 16 martie 2013

Harta biomasei: Care sunt cele mai bune zone pentru a face energie din resturi de lemn sau deşeuri agricole?


În timp ce proiectele de energie eoliană au atras deja investiţii de 2 miliarde de euro, iar parcurile solare sunt privite ca fiind noul star al energiei verzi, timid încep să se dezvolte pe piaţa locală şi proiectele care fac "lumină" din lemn sau din deşeuri, adică din biomasă.


În linii mari, biomasa este partea bio­degra­da­bilă a deşeurilor sau reziduurilor din agri­cul­tură, silvicutură, precum şi a deşeurilor indus­triale şi municipale. De exemplu, o fabrică de prelu­crare a lemnului produce suficient "com­bus­tibil", adică resturi lemnoase, care pot fi folosite pentru producţia de energie electrică.
Cele mai recente date ale Transelectrica arată că în prezent sunt circa 35 de MW care folosesc deşeuri agricole sau forestiere pentru a produce lumină, ceea ce înseamnă că domeniul deja a atras investiţii de 70 de milioane de euro.
Cel mai mare investitor în acest domeniu este Holzindustrie Schweighofer, grup care deţine un business local de 400 de milioane de euro axat pe prelucrarea lemnului, controlat de puternicul om de afaceri austriac Gerald Schweighofer. Holzindustrie deţine patru fabrici în Sebeş, Rădăuţi, Siret şi Comăneşti. Datele Transelectrica arată că Holzindustrie figurează cu două unităţi de producţie care funcţionează pe biomasă, ambele cu o capacitate de 11,2 MW, la Sebeş. O altă firmă care activează în acest domeniu este Bio Electrica Transilvania, cu o unitate de 4,9 MW, la Rădăuţi. Potrivit datelor de la Registrul Co­mer­ţului, în spatele Bio Electrica Transil­vania se află Cascade Empire Immobilien, o firmă controlată de acelaşi Gerald Schweighofer, proprietarul de la Holzindustrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu