"Terenurile Salajului, mare parte din ele lasate necultivate, s-ar preta foarte bine la cultura salciei energetice, planta din care am obtine apoi biomasa pe care am putea-o folosi la producerea de energie termica in cadrul Uzinei Electrice".
Declaratia apartine primarului Zalaului, Radu Capilnasiu, si a fost facuta in cadrul unor discutii purtate cu ziaristii pe tema viitorului Uzinei Electrice (CET-ul orasului). Primarul s-a declarat un sustinator al folosirii biomasei care materie prima pentru producerea de energie termica la Uzina Electrica, complementar cu gazul folosit in prezent. "Ne-am dori si alt tip de combustibil decat gazul pentru a avea macar o relativa independenta energetica", a precizat primarul.
El sustine ca varianta cultivarii salciei energetice, o specie de salcie adusa din Suedia, nu numai ca ar asigura materia prima pentru Uzina Electrica, dar ar putea fi o buna sursa de castig pentru agricultori. "Sunt atatea terenuri lasate necultivate care s-ar preta la aceasta cultura! Ar putea fi un dublu castig, o dubla afacere, pe de-o parte pentru uzina, iar pe de alta parte pentru agricultori", crede el.
De altfel, se pare ca potentialul Salajului pentru cultura salciei energetice a fost dibuit si de straini. "Un investitor arab si-a exprimat in urma cu cateva luni intentia de a infiinta o cultura de salcie la noi in judet. A renuntat, insa, pentru ca nu am reusit sa ii oferim o suprafata compacta de 500 de hectare, asa cum dorea el", ne-a declarat Ioan Bujita, directorul Directiei Agricole. El ne-a confirmat ca terenurile din judet s-ar preta la o astfel de cultura, cea mai mare problema fiind, insa, faramitarea lor.
Profit rapid si garantat pentru agricultori
Potrivit portalului recolta.eu, salcia energetica provine din Suedia si ii priesc zonele reci, cu sol umed. Creste uimitor de repede, trei centimetri pe zi, fara sa ceara ingrijiri speciale, iar din lemnul sau se obtine biomasa, in cantitati mari si cu o rata de crestere avantajoasa. Daca restul de plante silvice au nevoie de 3-5 ani pana cand pot fi recoltate si utilizate in scopuri energetice, salcia poate fi recoltata anual, avand un volum de masa lemnoasa de 40-60 t/ha material uscat.
Potrivit aceleiasi surse, investitia la hectar nu depaseste 2.000 de euro. Odata saditi, butasii de salcie produc toata viata, iar in doi ani cultivatorii pot sa obtina un profit de 2.800 de euro pe hectar. "Costurile sunt mici, munca putina, iar riscurile zero. Planta e rezistenta si nu le da emotii agricultorilor", se precizeaza pe portalul amintit.
Pana se se apuce salajenii de plantat salcie, Primaria si Consiliul Local Zalau, actionarul unic al Uzinei Electrice, trebuie sa decida ce fac cu societatea: o privatizeaza si ii lasa pe altii sa decida ce combustibil sa foloseasca in producerea de energie termica pentru zalauani ori o pastreaza si cauta solutii financiare pentru retehnologizare.
Intr-un articol publicat ieri, redam declaratia directorului uzinei, Viorel Marian, care sustinea ca societatea ar ava deja o parte din banii necesari retehnologizarii, o decizie in acest sens urmand sa fie luata de Consiliul Local.
In acest moment, Uzina Electrica a ramas doar cu aproximativ 50 de clienti - persoane juridice (unitati de invatamant si institutii publice) si cu mai putin de 600 de consumatori casnici. Primarul Radu Capilnasiu spune ca o retehnologizare ar reduce cu aproape jumatate costul gigacaloriei produse de Uzina Electrica, reducere ce ar aduce dupa sine o crestere a numarului beneficiarilor serviciilor societatii.
Sursa: adevarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu