joi, 15 august 2013

VREMEA până pe 25 august. PROGNOZA METEO pentru fiecare regiune a ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 15 - 25 august, în fiecare regiune a ţării. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. 


Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
BANAT
Temperaturile maxime vor creşte uşor în primele două zile, atingând medii de aproximativ 34 de grade Celsius pe data de 13 august, după care scad treptat până la 27 de grade, pe 15 august. Ulterior valorile diurne vor creşte din nou până la medii de 32 de grade în perioada 19 – 22 august, apoi se vor apropia de 30 de grade spre sfârşitul intervalului. Minimele termice vor avea mici fluctuaţii şi se vor situa în medie între 14 şi 18 grade Celsius pe tot parcursul intervalului de prognoză.
Averse slabe îşi vor face apariţia îndeosebi în zilele de 14 şi 15 august, dar şi în jurul datei de 20 august.
CRIŞANA
Maximele termice vor creşte uşor în primele două zile şi vor ajunge în ziua de 13 august la medii în jurul a 32 de grade Celsius, după care scad treptat până la o medie de 26 de grade, în data de 15 august. În zilele următoare valorile diurne vor creşte din nou până la medii de 30 de grade în perioada 19 – 23 august, apoi se vor apropia de 28 de grade în ultima zi a intervalului. Temperaturile minime se vor încadra în medie între 13 şi 17 grade de-a lungul intervalului de prognoză.
Probabilitatea de averse slabe va fi mai mare în zilele de 14 şi 15 august, dar şi în jurul datei de 20 august.
TRANSILVANIA
Vremea se va încălzi uşor în primele trei zile, astfel încât maximele vor ajunge în medie la valori în jur de 30 de grade Celsius, după care scad pâna la medii de 24...25 de grade, în perioada 15 - 16 august. Din 17 august temperaturile diurne vor creşte din nou până la medii în jur de 28 de grade în perioada 19 – 22 august, apoi se vor apropia de 26 de grade spre sfârsitul intervalului. Minimele temice se vor situa în medie între 13 şi 16 grade în perioada 12 – 16 august, apoi vor staţiona la valori medii în jur de 12 grade Celsius.
În ziua de 15 august sunt posibile averse moderate cantitativ, în rest fiind de asteptat doar ploi slabe, cel mai probabil în zilele de 12,14,16 şi în jurul datei de 20 august.
 
MARAMUREŞ
Temperaturile maxime vor creşte usor în primele două zile si vor ajunge în ziua de 13 august la medii de aproximativ 30 de grade Celsius, după care scad treptat până la 25 de grade, pe 15 august. Va urma o nouă creştere, care va aduce valorile diurne până la medii de 29 de grade în perioada 19 – 22 august, apoi se vor apropia de 27 de grade în ultima zi. Minimele termice vor avea uşoare variaţii în prima săptămână, când se vor situa în medie între 12 şi 15 grade Celsius, iar a doua săptămână vor fi staţionare la o medie în jur 14 grade.
Probabilitatea de averse slabe va fi mai mare în zilele de 14 şi 15 august, dar şi în jurul datei de 20 august.
MOLDOVA
Vremea se va încălzi uşor în primele trei zile, astfel încât maximele vor atinge valoarea medie de 30 de grade Celsius, după care scad până la medii de 24...25 de grade, în perioada 15 - 16 august. Ulterior temperaturile diurne vor creşte uşor şi se vor situa în a doua săptămână a intervalului la valori medii de 28...29 de grade. Minimele temice se vor situa între 13 şi 17 grade în prima săptămână şi vor fi staţionare la o valoare medie de 15 grade după 19 august.
Probabilitatea pentru averse va creşte în zilele de 14 şi 15 august, dar şi în jurul datei de 20 august.
DOBROGEA
Până pe 15 august temperaturile maxime se vor situa în jurul unei valori medii de 32 de grade Celsius, apoi vor scădea spre 28 de grade în zilele de 16 şi 17 august. În a doua săptămână valorile diurne vor fi staţionare la medii de 29...30 de grade. Minimele termice vor depăşi uşor 20 de grade în primele nopi, apoi se vor situa, în medie, între 17 şi 19 grade Celsius.
Probabilitatea de ploaie va fi extrem de redusă pe toata durata intervalului.
MUNTENIA
Vremea se va încălzi uşor în primele zile, astfel încât maximele termice vor ajunge în ziua de 14 august la o medie de 35 de grade Celsius, după care scad până la 29 de grade, pe 16 august. Apoi valorile diurne vor creşte uşor, spre 32 de grade între 19 – 22 august, apoi vor scădea uşor, spre 30 de grade, în ultimele două zile ale intervalului. Temperaturile minime se vor situa în jurul unei valori medii de 19 grade în primele nopţi, apoi se vor încadra între 15 şi 17 grade Celsius.
Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în zilele de 15 şi 20 august.
OLTENIA
Temperaturile maxime vor creşte în primele zile până la medii de 34 de grade Celsius în ziua de 14 august, după care scad până la o medie de 27 de grade pe 16 august. Din 17 august valorile diurne vor creşte uşor, iar în a doua săptămână a intervalului de prognoză se vor situa, în medie, între 30 şi 32 de grade. Temperaturile minime vor fi de aproximativ 18 grade în primele nopţi, apoi se vor încadra între 15 şi 17 grade Celsius.
Ploi, în general slabe cantitativ, se aşteaptă îndeosebi în zilele de 15, 16 şi 20 august.
LA MUNTE
Temperaturile diurne vor creşte în primele zile, atingând o medie de 21 de grade Celsius, după care scad până la o medie de 16 grade, în zilele de 15 şi 16 august. Apoi valorile termice vor creşte uşor şi se vor încadra în a doua săptămână între 18 şi 20 de grade. Temperaturile minime termice vor avea mici fluctuaţii de-a lungul intervalului şi se vor situa în medie între 8 şi 12 grade Celsius.
Ploi slabe se aşteaptă în zilele de 12,14,16, iar în ziua de 15 august sunt posibile averse moderate cantitativ. În a doua săptămână probabilitatea de ploaie va fi redusă.

sursa MEDIAFAX

O nouă formă de transport: "Hyperloop"



O nouă formă de transport: "Hyperloop", un concept revoluţionar care promite efectuarea de călătorii aproape supersonice -

Întreprinzătorul vizionar american Elon Musk, de origine sud-africană, a prezentat luni "Hyperloop", un concept revoluţionar care permite realizarea de călătorii la o viteză aproape supersonică, în condiţii de siguranţă şi la preţuri modice.

O nouă formă de transport: "Hyperloop", un concept revoluţionar care promite efectuarea de călătorii aproape supersonice (Imagine: Elon Musk)
Miliardarul Elon Musk, fondator al constructorului de maşini electrice Tesla Motors şi al companiei private de explorare spaţială SpaceX, a publicat un document de 57 de pagini despre acest proiect, care, dacă va fi implementat, ar putea face legătura între Los Angeles şi San Francisco în doar 35 de minute.
"Hyperloop constă într-un tub cu presiune joasă de capsule, transportate cu viteze mici şi mari pe lungimea tubului", se afirmă în acel document.
"Capsulele sunt aşezate pe perne de aer presurizat", adaugă documentul.
După părerea lui Elon Musk, acest sistem de transport ar putea atinge o viteză de 1.220 kilometri pe oră şi va fi economic viabil pentru orice distanţă mai mică de 1.500 de kilometri.
În timpul unei conferinţe telefonice, Elon Musk a evocat "o nouă formă de transport, diferită de trenul tradiţional, care va transporta pasageri şi mărfuri în capsule, într-un tub montat pe piloni".
"A fost conceput pentru a fi foarte uşor, în condiţiile în care trenurile sunt incredibil de grele. E mai apropiat de un avion", a adăugat el. Senzaţia resimţită la bordul său va fi apropiată de aceea resimţită într-un avion. "Va fi ceva fin, ca şi cum ai zbura prin aer", a mai spus acesta.
Miliardarul american este convins că sistemul său va fi mai puţin vulnerabil la seisme şi mai puţin expus la accidente precum trenurile şi avioanele, "pentru că nu poate să se prăbuşească şi nici să deraieze".
Elon Musk, care s-a opus trenului de mare viteză dintre Los Angeles şi San Francisco - construcţia primului tronson a fost aprobată de autorităţi -, consideră că proiectul său este mult mai economic.
El a evaluat costul acestui proiect care va face legătura între două oraşe la circa 6 miliarde de dolari - contra 70 miliarde-100 miliarde dolari pentru trenul de mare viteză - şi anticipează că preţul public pentru un bilet (dus) va fi de 20 de dolari.
Elon Musk a spus de mai multe ori că nu intenţionează să dezvolte proiectul el însuşi, însă ar putea reveni asupra acestei decizii, cel puţin parţial.
"Sunt tentat să creez cel puţin un prototip cu rol demonstrativ", a recunoscut el luni. "Nu încerc să obţin o mulţime de bani cu acest proiect, însă mi-ar plăcea ca el să devină realitate şi cred că va fi în beneficiul proiectului dacă eu voi crea un prim model", a mai spus el.
Conceptul a fost pus la punct de echipele Tesla şi SpaceX şi se bazează pe tehnologii dezvoltate în cadrul celor două companii. Proiectul prevede mai ales o versiune de motoare electrice utilizate pe modelele de automobile Tesla S, care vor crea un câmp electromagnetic pentru a propulsa capsulele.
În afară de SpaceX şi Tesla, Elon Musk conduce şi SolarCity, o firmă care fabrică panouri solare pentru companii şi particulari. El a creat şi o fundaţie care operează în domeniul educaţiei, al energiei nepoluante şi al sănătăţii copiilor.
Elon Musk, în vârstă de 42 de ani, a făcut avere revânzând în 1999 companiei producătoare de computere Compaq firma Zip2, pe care o înfiinţase, pentru o sumă de peste 300 milioane de dolari.
Una dintre celelalte creaţii ale sale, X.com, a fuzionat cu site-ul de plăţi online PayPal, cumpărat în 2002 de site-ul de licitaţii eBay pentru 1,5 miliarde de dolari

EVENIMENT ASTRONOMIC MAJOR: Câmpul magnetic al Soarelui îşi va inversa polaritatea în următoarele luni

Câmpul magnetic al Soarelui va trece printr-un proces de inversare completă de polaritate în următoarele luni, un eveniment care va avea numeroase efecte în Sistemul Solar. EVENIMENT ASTRONOMIC MAJOR: Câmpul magnetic al Soarelui îşi va inversa polaritatea în următoarele luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

  Potrivit observaţiilor efectuate de cercetătorii de la NASA, această inversare completă de polaritate se va produce în următoarele trei-patru luni, informează huffingtonpost.com. "Se pare că suntem nu mai departe de trei-patru luni distanţă de o inversare completă a polarităţii câmpului solar", a declarat Todd Hoeksema, fizician şi directorul Observatorului Solar Wilcox din cadrul Universităţii Stanford, într-un comunicat postat pe site-ul agenţiei spaţiale americane. "Această modificare va avea o mulţime de efecte în tot Sistemul Solar", a adăugat el. Ar trebui oare ca oamenii să fie îngrijoraţi din cauza acestei inversări de polaritate? Istoria spune că nu. Saltul magnetic se produce la apogeul fiecărui ciclu solar de 11 ani. Apropiindu-se de punctul care marchează jumătatea celui de-al 24-lea ciclu solar, polul sudic al astrului se va deplasă spre polul nordic, schimbând astfel semnele de polaritate ale câmpului magnetic. Schimbarea de polaritate va avea anumite efecte asupra heliosferei - domeniul solar, care se întinde dincolo de Pluto - dar, aşa cum precizează experţii de la NASA, unul dintre efectele majore la care pământenii trebuie să se aştepte va consta în apariţia unui spaţiu furtunos în jurul planetei noastre. Astronauţii de pe orbită ar putea constata la rândul lor anumite modificări ale radiaţiei solare, iar acest proces poate reprezenta un pericol real. Ciclul de 11 ani regularizează activitatea solară a astrului. În acest an, în timpul de maxim al ciclului, când activitatea solară este cea mai intensă, inversarea de polaritate a câmpului magnetic va fi însoţită de o creştere a nivelului de turbulenţe solare şi de creşterea numărului de pete solare. Totuşi, aşa cum au anunţat deja fizicienii, apogeul din 2013 s-a dovedit a fi unul dintre cele mai slabe observate în ultimul secol, având un nivel relativ minim de activitate solară. Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK » Care va fi evoluţia preţului la medicamente? CITEȘTE ȘI... SURPRIZA DIN SISTEMUL SOLAR

Turbine eoliene distruse in Anglia! OZN sau fenomen obisnuit?

Un incident bizar i-a facut pe englezii din Lincolnshire sa se gandeasca la OZN-uri. Localnicii dintr-un sat au vazut lumini ciudate pe cer si au descoperit apoi, in anumite zone, turbine eoliene cu palele distruse.
 
Cum toata suflarea din Conisholme, Lincolnshire, vazuse cu o noapte inainte luminite stranii pe cer, explicatia a venit de la sine. Localnicii sunt convinsi ca un OZN s-a lovit de turbinele eoliene: "Am vazut o serie de lumini mici!", a declarat un consilier local. "Nu, nu!" , a replicat un automobilist. "A fost ca o minge de lumina, cu tentacule care intrau direct in pamant".
In timp ce localnicii intocmesc deja propriul lor "Dosar X" in acest caz, specialistii incearca sa dea explicatii ceva mai rationale.
Fraser McLachlan, reprezentantul unei companii care are 25.000 de turbine eoliene in toata lumea, crede ca deteriorarea palelor poate avea o cauza tehnica. E neobisnuit, dar apar aceste probleme de 5-6 ori pe an, spune expertul.

Sursa:  http://stirileprotv.ro/stiri/international/turbine-eoliene-distruse-in-anglia-ozn-sau-fenomen-obisnuit.html

miercuri, 14 august 2013

Volkswagen XL1: un hibrid care consuma doar 0.9l 100km

Volkswagen XL1: un hibrid care consuma doar 0.9l 100km

 

Volkswagen aduce la Salonul Auto de la Geneva (7 - 17 martie 2013) prima masina de serie care va consuma doar 0.9 L / 100 km. XL1 este un hibrid dotat cu doua motoare: unul pe motorina cu o putere maxima de 48 CP, si unul electric cu o putere maxima de 27 CP.
Volkswagen a spus demult ca vrea sa produca o masina care sa consume doar 1 litru/100 km si a prezentat concepte in 2002 si 2009. Acum germanii vin cu versiunea de serie si confirma faptul ca o vor produce la uzina de la Osnabruck.
XL1 va fi cel mai economic automobil produs vreodata in serie, dar si cel mai aerodinamic, spun reprezentantii celui mai mare producator auto european. Masina are 3,88 metri lungime, cu doar 9 cm mai putin decat un Polo, insa la inaltime e mare diferenta fiindca un Polo are 1,46 metri, un Porsche Boxster are 1,28 metri inaltime, in timp ce XL1 are doar 1,15 metri.
Hibridul plug-in XL1 are 795 kg greutate, coeficient de aerodinamicitate de 0,189 si doua motoare: un TDI in doi cilindri de 35 kW (48 CP) si un motor electric de 20 kW (27 CP). Viteza maxima este de 160 km/h, iar accelerarea de la 0 la 100 km/h se face in 12,7 secunde. Autonomia este de 50 km in modul pur electric, iar consumul mixt cand se utilizeaza si motorul TDI este de 0,9 litri/100 km.
Referinte: 0-100.hotnews.ro

Curentul din biomasă, contorizat de Transelectrica

Curentul din biomasă, contorizat de Transelectrica
Energia din biomasă, precum rumeguş, resturi de trestie sau diferite plante energetice, a început să fie contorizată de Transelectrica.
Un procent de 0,5% din energia României este produsă de centralele care funcționează pe baza de deșeuri vegetale, astfel că Transelectrica a început să contorizeze distinct acest tip de energie.
Pentru prima dată în istorie, o cantitate de energie din biomasă de 33 de MW a fost livrată, vineri, în Sistemul Energetic Naţional.
Este a doua premieră din acest an după ce energia fotovoltaică a început să fie contorizată de Transelelectrica în primăvara acestui an, potrivit economica.net.
Octavian Lohan, directorul Dispecerului Energetic Naţional, a declarat că centralele pe biomasă livrau şi până acum energie în SEN însă nu erau dispecerizabile din cauza prevederii ca numai unităţile de peste 10 MW să aibă acest statut.
O schimbare a legii a permis şi dispecerizarea centralelor cu capacităţi mai mari de 5 MW.

Organisme modificate genetic, pe teritoriul României: unde şi cine le cultivă?

Agricultura României a avut o evoluţie deloc constantă în ultimii ani, cu bune şi rele, provocate mai ales de climă, dar şi de consecinţele colaterale cum ar fi dăunătorii „activaţi” de condiţiile de mediu, dar şi – evident – de subfinanţarea cronică a fermierului român. În dorinţa de a-şi limita pagubele, agricultorul român este dispus să recurgă chiar şi la soluţii radicale, una din acestea fiind organismele modificate genetic, aşa-numitele OMG. În cazul de faţă este vorba despre plante agricole care au fost alterate genetic pentru a rezista la dăunători şi boli, sau pentru a absorbi mai uşor diverse pesticide care, altfel, ar avea un efect redus.
Dan Bărboi

De ce OMG? Şi de ce nu?


Răspunsul este simplu: Pentru că aduc profit! Astfel, potrivit fostului ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, alimentele de bază ar putea fi cu până la 60% mai ieftine dacă plantele modificate genetic s-ar putea cultiva cu acceptul Uniunii Europene, iar fără biotehnologie nu va putea fi evitată scumpirea alimentelor, la nivel global.
„E vorba de oferirea unor cantităţi sporite de alimente. (…) La realizarea producţiilor cu aceste biotehnologii, preţurile sunt mai mici cu până la 60%”, a explicat Tabără într-un interviu acordat Realitatea TV. De altfel, Valeriu Tabără nu a făcut niciun secret din colaborarea sa cu americanii de la Monsanto, pionierii tehnologiilor de modificare genetică.
Evident, marii fermieri sunt primii adepţi ai OMG, pentru că ele presupun costuri mult mai mici decât ale plantelor crescute natural, producţiile sunt mai mari şi cantitatea de îngrăşăminte este mai mică.
Reflectând acest entuziasm de dată recentă, suprafaţa cultivată cu plante modificate genetic a crescut în 2010 cu 10 % la nivel mondial şi se estimează că 40 de ţări le vor cultiva până în 2015, pe o suprafaţă totală de 200 de milioane de hectare.
În prezent, 10 state au deja peste un milion de hectare de culturi modificate genetic, cea mai puternică prezenţă în acest top fiind SUA cu aproximativ 70 de milioane de hectare la nivelul anului 2011. De asemenea, americanii sunt şi cei mai fervenţi militanţi pentru plantele modificate genetic, fiind binecunoscută controversa pe această tema dintre Washington şi Uniunea Europeană, care  a fost multă vreme reticentă şi de-abia acum se „deschide” către o aplicare pe scară largă a OMG. Astfel, sub impactul crizei şi în încercarea de a revitaliza economia europeană, autorităţile de la Bruxelles negociază un nou acord comercial cu SUA care, printre altele ar relaxa şi restricţiile privind OMG, oferindu-le fermierilor americani noi pieţe de desfacere.
Mai demult, în toiul scandalului Wikileaks, documente făcute publice cu această ocazie dezvăluiau în 2011 că Statele Unite au facut presiuni mari la Bruxelles pentru a permite intrarea OMG pe pieţele europene, unii ambasadori propunând chiar ca statele ce se opun să fie pedepsite.

„Inventăm viaţă, fără să ştim ce este ea de fapt”


Dar de unde oare vine această opoziţie la organismele modificate genetic? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să facem o scurtă incursiune în istoria agriculturii. Anumite forme de manipulare genetică se practică de milenii, de când ţăranii au produs şi selectat noi varietăţi de plante, însă respectând pământul şi legile naturii.
Hibridarea şi altoirea speciilor de plante cultivate, practicate „de când lumea” nu reprezintă nimic altceva decât o formă ecologică de manipulare genetică, însă prietenoasă cu mediul, cu plantele respective şi – în ultimă instanţă, cu organismul uman.
Problemele serioase au apărut în ultimele decenii, când laboratoarele au intervenit agresiv în bagajul genetic al plantelor agricole, provocând modificări cu efecte în cel mai bun caz necunoscute asupra consumatorilor, iar în cel mai rău caz absolut nocive.
Astfel, potrivit expertului nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi, „inventăm viaţă, fără să ştim ce este ea de fapt”. „Un OMG este o nouă entitate vie, creată de om, o fiinţă care nu a existat în contextul natural al fiinţelor vii din biosfera pământului.” Noi fiind, ele nu au trecut testul timpului, iar efectele lor asupra organismului sunt încă puţin cunoscute.

Recent, au apărut studii care acuză anumite specii de plante modificate genetic că produc boli grave la om.
În 2011, asociaţia Agent Green, un ONG pentru protecţia mediului, a cerut interzicerea importului şi cultivării porumbului modificat genetic MON810, în urma unui studiu realizat de Universităţile din Rouen şi Caen care arătă că această specie – cultivată şi în România – prezintă semne de toxicitate pentru rinichi şi ficat, precum şi efecte nocive asupra inimii, glandelor suprarenale şi splinei pe animalele testate.
Un al doilea motiv îl reprezintă efectele imprevizibile asupra mediului pe care le poate avea o specie nouă. Astfel, potrivit Eco Ruralis, multe insecte care se hrănesc în mod natural cu dăunătorii plantelor de cultură pot muri atunci când consumă dăunători de pe plante modificate genetic.
Iar un al treilea motiv – mai puţin cunoscut – este de natură legală, deoarece firmele producătoare de OMG, cum sunt Monsanto, Dupont sau BASF, au impus drepturi de autor asupra seminţelor modificate genetic. Astfel au apărut deja situaţii în care aceste companii au acţionat în judecată fermieri ale căror culturi tradiţionale fuseseră „infestate” de seminţe „cu copyright” purtate de vânt. Mai mult chiar, odată ce recurg la seminţe modificate genetic, fermierii îşi pierd dreptul de a refolosi la culturile următoare seminţele obţinute din prima recoltă, şi vor trebui să cumpere seminţele în fiecare an de la companiile producătoare.

sursa: financiarul.ro

Premierul francez: Exploatarea gazelor de şist, exclusă astăzi în Franţa

Exploatarea gazelor de şist în Franţa este exclusă la ora actuală, Guvernul de la Paris optând pentru investiţii în energia regenerabilă, a declarat joi premierul francez, Jean-Marc Ayrault, într-o conferinţă de presă comună cu Victor Ponta.
“Poziţia Guvernului francez în ceea ce priveşte gazele de şist e extrem de clară: atât preşedintele Republicii, cât şi eu însumi ne-am exprimat deja de nenumărate ori (…) este clar că este exclusă exploatarea gazelor de şist astăzi în Franţa, de altfel, nicio autorizaţie nu a fost eliberată şi această poziţie va fi, evident, menţinută”, a afirmat Jean-Marc Ayrault.
El a adăugat că ministrul Mediului, Philippe Martin, s-a exprimat “foarte precis” miercuri în acest sens.
Potrivit acestuia, Executivul de la Paris pregăteşte o tranziţie energetică.
“Gazele de şist nu figurează în ecuaţia Guvernului. Obiectivul nostru constă în reducerea consumul de energie şi în special de energie fosilă”, a mai spus el, pronunţându-se pentru ”sobrietate energetică”, dar, în egală măsură, pentru o politică ofensivă de investiţii în energia regenerabilă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Romania vrea orase independente energetic. Primul va fi gata in 2030

Schimbările climaterice pot aduce modificări uriaşe în lume. Tări întregi ar putea fi evacuate din cauza nivelului crescut al mării. Milioane de oameni s-ar transforma în refugiaţi, în căutarea unui loc mai sigur în care să trăiască. Pe acest fond, ţările care se vor dovedi a fi sigure în noul context climateric ar putea trăi un nou boom imobiliar şi economic. România face primul pas înainte, construind pentru o lume complet diferită de cea pe care o cunoaştem astăzi. În următorii 15 ani, am putea asista la transformarea unor oraşe din zone tradiţionale în centre complet independente energetic.
Romania pregăteşte două oraşe-refugiu, independente energeticSchimbările climatice pot avea efecte devastatoare în mod direct, asupra comunităţilor, dar şi în mod indirect, prin implicaţiile lor financiare. Cheltuielile neaşteptate din cauza furtunilor, inundaţiilor, deszăpezirii, pot da peste cap bugetele locale şi pot conduce la sistarea unor proiecte majore. Fenomene meteo puternice lovesc şi zonele care până acum nu se confruntau cu ele, ceea ce face ca autorităţile să fie luate prin surprindere şi să nu poată gestiona eficient situaţia. Întreaga lume trebuie să regândească modul în care îşi construieşte şi gestionează oraşele, pentru a se apăra eficient, în cazul evenimentelor neaşteptate.
Schimbarea designului oraşelor, astfel încât acestea să fie eficiente energetic, precum şi dezvoltarea clădirilor sustenabile ar trebui să fie foarte importante pentru arhitecţi. Este responsabilitatea acestora să gândească mediul construit, iar o componenta a acestui fapt este responsabilitatea socială. În România, momentan, sunt foarte puţine proiecte sustenabile energetic în portofoliile arhitecţilor, clădirile verzi sunt abia la început. Dar o bună parte dintre construcţiile lumii sunt deja pregătite pentru schimbare. Toată lumea din industrie trebuie să înţeleagă faptul că designul şi construcţia clădirilor sustenabile este viitorul, nu un trend al momentului. Acest fel de a construi va deveni parte integrată a fiecărui proiect, în fiecare zi”, a declarat pentru IMOPEDIA.RO Randy Tharp, managing director Epstein Architecture & Engineering.

Țări întregi pregătesc scenarii de evacuare, în caz de calamitate
 În acest context, ideea potrivit căreia schimbările climatice vor atrage migraţii în masa se conturează tot mai puternic. Conferenţiarii din domeniu au explicat, în cadrul evenimentului “Viitorul Global 2045”, ca furtunile puternice şi uraganele vor lovi din ce în ce mai des şi tot mai puternic, iar ţări întregi ar putea fi evacuate din cauza acestor fenomene. Mauritius şi Tuvalu, de exemplu, ar putea fi în aceasta situaţie din cauza nivelului în permanenţă creştere a mării. Dar în timp ce o parte a lumi riscă să fie devastată, ţările care nu sunt expuse riscului vor creşte, speculând nevoia a milioane de oameni de a se muta. Specialiştii din domeniu au făcut o listă a ţărilor în care migraţiile în masa ar putea aduce boom economic şi imobiliar. Canada, Alaska, Patagonia, Argentina şi ţările nord-europene sunt de aşteptat să fie printre alesele refugiaţilor. Aceste zone nu vor mai arăta însă nici pe departe aşa cum ni se înfăţişează azi.
Dezbaterile despre cât de futuristic trebuie să arate spaţiile urbane sunt tot mai puternice. Unii arhitecţi prevăd oraşe în nuanţe de carbon-neutru, pline de maşini electrice şi biciclete. Viziunile despre oraşele verzi includ adesea plante crescute pe înălţime, acoperişuri verzi, ca întoarcere la trecutul nostru pastoral, dar pe verticala, reciclând şi folosind sisteme tehnologice de ultima generaţie”, ne-a declarat Raluca ştefan, Senior Architect, Epstein Architecture & Engineering.
 Oraşele Sibiu si Avrig promovează independenta energetica
Între timp, România pregăteşte propria-i variantă de oraş modern. Proiectul “Smart City Sibiu” promovează soluţii de producere a energiei şi folosirea eficientă a energiei termale. Implementarea noului sistem a fost anunţata pentru anul 2015. De cealaltă parte, oraşul Avrig se pregăteşte să devină complet autonom energetic până în anul 2030. Acest lucru ar trebui să conducă la noi locuri de muncă, facturi mai mici la întreţinere şi la un oraş interesant pentru investitori si turişti.
Este foarte clar faptul că un număr important de români, de la oficiali ai guvernului la oameni simpli, sunt din ce în ce mai conştienţi de importanta energiei verzi şi a sustenabilităţii energetice ca o forţă care ar putea dezvolta economia modernă. Dincolo de legislaţia europeană, este crucial pentru autorităţi să înţeleagă aceste lucruri şi să ofere diferite facilităţi proprietarilor şi investitorilor, accelerând procesul”, continua Randy Tharp.
Potrivit C40 Climate Leadership Group, o reţea a marilor oraşe implicate energetic din întreaga lume, 90% dintre zonele urbane ale lumii sunt costale, ceea ce pune în pericol majoritatea oraşelor, în caz de inundaţie sau furtună puternică. Aproape jumătate dintre aceste oraşe se luptă deja cu efectele pe care le aduce încălzirea globală.
Sursa: www.imopedia.ro  13.08.2013