marți, 16 aprilie 2013

"Va fi REVOLUŢIE!" Benzina poate fi înlocuită cu brio de această băutură pe care o ai şi tu în casă. 100.000 de oameni au încercat deja




Preţurile carburanţilor au început să aibă un trend ascendent, iar atunci când mergi la pompă pentru a face plinul maşinii tale, scoţi din ce în ce mai mulţi bani din portofel.

Aşa că trebuie găsite variante alternative, care să scoată benzina şi motorina din cheltuielile zilnice. Mai mulţi englezi s-au gândit să testeze vizeza cu care ar merge maşina lor, dacă în loc de benzină, aceasta ar fi alimentată cu.... CAFEA!

Preţurile carburanţilor au început să aibă un trend ascendent, iar atunci când mergi la pompă pentru a face plinul maşinii tale, scoţi din ce în ce mai mulţi bani din portofel.

Aşa că trebuie găsite variante alternative, care să scoată benzina şi motorina din cheltuielile zilnice. Mai mulţi englezi s-au gândit să testeze vizeza cu care ar merge maşina lor, dacă în loc de benzină, aceasta ar fi alimentată cu.... CAFEA!     SURSA http://www.antena3.ro

Produsele notate fraudulos "ecologic, biologic, organic" vor fi oprite temporar de la comercializare


Produsele inscripţionate fraudulos cu termenii "ecologic", "biologic", "organic" sau cu abrevierile acestora "eco" şi "bio", doar pentru inducerea în eroare a consumatorului, care nu sunt obţinute în conformitate cu regulile UE de producţie ecologică, vor fi oprite temporar de la comercializare.

Executivul a adoptat, miercuri, o hotărâre prin care este creat cadrul instituţional pentru stabilirea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor în sectorul agriculturii ecologice, având în vedere prevederile Regulamentului CE 834/2007 şi prevederile Regulamentului CE 889/2008.

Conform documentului, operatorilor care folosesc fraudulos termenii menţionaţi, ca mărci comerciale sau practici de utilizare în producţia, procesarea, ambalarea, transportul, depozitarea şi distribuţia produselor, inclusiv pe eticheta produsului, pe materialele publicitare şi pe documentele comerciale, care pot induce în eroare consumatorul şi care nu sunt obţinute în conformitate cu regulile de producţie ecologică, li se va aplica, pe lângă amenda contravenţională, şi o sancţiune complementară de oprire temporară de la comercializare a produselor în cauză.    SURSA http://www.mediafax.ro

Cum va micsorati factura la utilitati cu ajutorul copacilor

Daca vreti sa inverziti aspectul gradinii si sa plantati copaci in apropierea casei aveti grija unde ii saditi. Un studiu publicat recent de „Energy and Buildings Journal” arata ca arborii plantati in apropierea locuintei pot influenta valoarea facturilor pe care le platiti pentru utilitati.

Potrivit cercetarii, umbra copacilor plantati la sud si vest de cladire reduc cheltuielile de intretinere, in timp ce aceia plantati in partea de est nu au niciun efect, iar cei plantati la nord dauneaza bugetului gospodariei.

„Se stie deja ca locuintele care beneficiaza de umbra pe timp de vara consuma mai putina energie, dar este pentru prima oara cand se masoare impactul umbrei copacilor asupra costurilor”, spune autorul studiului, dr. Geoffrey Donovan, cercetator la „Forest Service” din SUA.

Donovan a facut din avion fotografii cu 460 de case din Sacramento, California, analizand pozitionarea copacilor, marimea coroanelor si distanta la care erau plantati fata de cladiri. Apoi a comparat nivelul facturilor la utilitati pentru proprietarii cu acelasi regim de consum.

Concluzia studiului a fost ca arborii plantati la sud si vest de locuinta pot reduce factura cu aproximativ 5% in intervalul mai-septembrie. Cei plantati insa in partea de nord pot conduce la cresterea facturii cu 1%, actionand mai degraba ca un strat ce ofera adapost decat ca umbrar.

„Copacii plantati astfel incetinesc racorirea radianta a acoperisului pe timp de noapte si nu ofera umbra ziua. Deci te costa suplimentar sa racoresti casa noaptea si nici nu obtii de la ei vreun beneficiu ziua”, a explicat Donovan.

5% din factura la utilitati poate ca nu face pe nimeni mai bogat, dar reprezinta o valoare adaugata pe care arborii o pot aduce proprietatii pe care o detinem. Pe langa beneficiul urias de a absorbi dioxid de carbon si de a ne furniza oxigen, copacii pot oferi si alte avantaje, daca stim unde sa-i plantam.

Victor Ponta: Se scoate taxa de cogenerare

Premierul Victor Ponta a declarat ieri seara, la B1 TV, ca se va renunta la taxa de cogenerare. Premierul a adugat ca a mai adoptat recent o decizie controversata in acest domeniu, si anume modificarea schemei de ajutor pentru energiile regenerabile.

Se scoate taxa de cogenerare“, a afirmat Victor Ponta, adaugand ca i-a intrebat pe toti investitorii din acest domeniu, daca doresc sa investeasca intr-o “tara care mai traieste, nu intr-o tara care moare“, din cauza costurilor energetice mari.

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, afirmase, la randul sau, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca va modifica sensibil taxa pe cogenerare.


Am de gand sa umblu foarte serios la toate aceste tarife care se platesc in momentul de fata. Va dau un exemplu: taxa pe cogenerare. Va trebui sa verificam cine face cogenerare, de ce platim aceasta taxa?“, a spus Constantin Nita.

Care sunt principalele modificari in programul “Rabla” din 2013?


Principala modificare din acest an consta in faptul ca bugetul “Rabla” pentru acest an, in valoare de 135 milioane lei, nu va mai fi suplimentat.

Bugetul alocat pentru acest an in Programul “Rabla” este de 135 milioane lei, respectiv 20.000 de tichete valorice. Programul nu va fi suplimentat si va exista o singura emitere (…) Vrem sa facem o singura emitere si vrem sa credem ca vom gasi 20.000 de cumparatori de masini noi prin Rabla”, a spus Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.

De asemenea, in acest an se mentioneaza pentru cumpararea unui autovehicul nou se va utiliza un singur tichet valoric, fata de trei tichete cate se utilizau in anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, fata de 3.800 lei cat valora in 2012.

In cazul achizitionarii unui autovehicul electric, care beneficiaza de eco-tichetul de 2.500 de euro, se poate folosi si voucherul primit in cadrul programului “Rabla”, in timp ce pentru stimularea achizitionarii autovehiculelor cat mai prietenoase cu mediul, gen Euro 6, Ministerul Mediului ofera posibilitatea acordarii, pe langa prima de casare, a unui eco-bonus in valoare de 500 lei. La achizitionarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe langa prima de casare, o reducere in cuantum de maximum 1.000 lei, rezultata prin cumulul a cel mult doua eco-bonusuri.

Un alt element de noutate a programului se refera la perioada in care poate fi utilizat tichetul primit. Astfel, in termen de 45 de zile, cei care doresc sa-si achizitioneze un autovehicul si detin un tichet valoric, il pot depune la dealer. In plus, pentru evitarea traficului cu tichete valorice, s-a decis ca termenul in care proprietarul unui autovehicul obtine certificatele de distrugere, de radiere si tichetul sa fie de maximum 10 zile.

Repartizarea tichetelor valorice nu va fi egala in fiecare judet, ci va tine cont de numarul masinilor mai vechi de 10 ani din parcurile auto judetene .

In acest an, MMSC va emite, prin intermediul Administratiei Fondului de Mediu (AFM), 20.000 de tichete pentru Programul “Rabla”, dintre care 17.000 pentru persoane fizice si juridice, si 3.000 de tichete pentru institutiile publice.

Conform proiectului, dupa aprobarea Ghidului de finantare a Programului de Stimulare a Innoirii Parcului Auto National, se va desfasura sesiunea de depunere si validare a dosarelor colectorilor si dealerilor, in conformitate cu termenele stabilite. Dupa finalizarea acestor proceduri, tichetele vor fi distribuite efectiv.

Ca si in anii trecuti, colectorii vor fi cei care elibereaza voucherele catre persoanele fizice. In cazul persoanelor juridice si a institutiilor publice, dosarele se vor depune la AFM.

Totodata, colectorii care se inscriu in acest program vor fi validati de catre AFM si vor fi incheiate protocoale cu acestia.

Programul “Rabla” din acest an se va desfasura intr-o singura etapa, iar termenul-limita in care acestea vor fi acceptate este 20 noiembrie, data la care are loc si incheierea sesiunii.

In 2012, au fost casate 44.857 de autovehicule uzate si au fost achiziţionate 15.149 de autovehicule noi, dintre care, 4.740, de origine autohtona, potrivit raportului AFM pe 2012.

Pentru achizitionarea autovehiculelor noi s-au utilizat 44.688 de tichete valorice, dintre cele 45.000 alocate.

In 2012, AFM a alocat pentru derularea Programului „Rabla” un buget de 171.000.000 de lei, din care s-au cheltuit 153.888.600 de lei.  SURSA http://www.green-report.ro

miercuri, 10 aprilie 2013

Fonduri europene pentru tineri sub 35 de ani. Programul SRL-D 2013



Programul pentru stimularea infiinţării şi dezvoltării microintreprinderilor de către intreprinzătorii tineri a fost propus pentru bugetare şi în anul 2013, anuntul fiind afişat încă de pe data de 10.02.2013 pe site-ul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri.

La momentul publicării acestui anunţ, pentru programul SRL-D (vezi aici mai multe detalii) nu a fost afişat proiectul procedurii de implementare, cu toate acestea, este de aşteptat, ca aceasta să nu difere în mod semnificativ faţă de anii trecutţi.

Cu toate acestea, având în vedere proiectul de procedură destinat Programului START, afişat deja, ne aşteptam ca birocraţia şi gradul de complexitate al acesteia să crească, în încercarea agenţiei de a elimina pe cât se poate de mult, posibilităţile de fraudare sau de proastă cheltuire a banilor, regăsite în anii trecuţi.

Din păcate, acest lucru va duce la o accesare mai greoaie a finanţării şi în final la descurajarea tinerilor să-şi înceapă propria afacere, lucru exact contrar obiectivelor princiaple ale acestui proiect. Ceea ce pare să scape conducerii agenţiei în momentul în care redactează aceste proiecte.

Din experienţa noastră de pe acum, putem să vă spunem că deja numeroşi tineri erau de părere că birocraţia aferentă acesteui proiect era una prea ridicată pentru a prezenta interes, mulţi dintre ei, renunţând chiar la înfiinţarea unui SRL-D, dintr-o informare incorectă crezând că accesarea programului SRL-D fiind una chiar obligatorie.

Bugetul propus spre aprobare este de 25 de milioane de lei, mai mare cu 4 milioane decât cel disponibil anul trecut la demararea programului SRL-D. Cu toate acestea, anul trecut, in vară, bugetul iniţial a fost mărit, lucru care nu ştim însă dacă se va mai întâmpla şi anul acesta.

Din experienţa anilor trecuţi, putem să estimăm, că bugetul alocat va fi disponibil pentru aproximativ 6 luni de zile din momentul deschiderii programului, până când va fi epuizat.

Momentan, pe site-ul agenţiei nu a fost încă afişat proiectul de procedură de implementare pentru SRL-D. Acest lucru înseamnă că, din momentul în care va fi afişat, va exista o perioadă de dezbatare publică, urmată de anuntul oficial de implementare, din momentul în care vor mai trece cel puţin 5 zile până la deschiderea înscrierilor.

marți, 9 aprilie 2013

Arădenii vor perdele forestiere cu salcie energetică

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad au decis că cea mai bună soluţie pentru realizarea perdelelor forestiere de protecţie sunt culturile energetice. Ei vor să planteze salcie energetică de-a lungul şoselelor, pentru a preveni troienirea drumurilor.



Consiliul Judeţean Arad a aprobat, miercuri, documentaţia de execuţie a proiectului „Amenajare perdele de protecţie”

În urma lucrărilor, salcia energetică va proteja drumurile judeţene DJ 682 Zăbrani-Fântânele, DJ 682 Ususău-Bata-Lipova şi DJ 709 Arad-Şiria.

Prima etapă de împădurire a drumurilor va acoperi 45 de kilometri, iar dacă soluţia de va dovedi viabilă, alte câteva sute de kilometri de drumuri judeţene vor beneficia de aceste perdele de protecţie.

Pentru prima fază de execuţie sunt aprobate fonduri de 650.000 de lei cu tot cu TVA.

Vrei să cumperi teren agricol? Află ce acte îți trebuie pentru a obține un credit

Băncile au impus în ultimii ani reguli tot mai stricte pentru cei care vor să contracteze credite pentru achiziționarea de terenuri agricole. De cele mai multe ori, din cauza actelor insuficiente, tot mai mulți aplicanți se lovesc de refuzul bancherilor când vine vorba de accesarea unor împrumuturi.

Principalele credite care se pot lua în vederea unui credit pentru achiziționarea de terenuri agricole sunt: imobiliare și ipotecare.

Deși mulți cred că nu există vreo diferență între cele două noțiuni e bine de știut ce înseamnă fiecare, atunci când se merge la bancă pentru a lua un credit destinat cumpărării unui teren agricol. Diferența constă, în principal, în tipul garanției imobiliare adusă pentru contractarea creditului. În cazul creditului ipotecar, este vorba în principal de ipoteca aplicată pe terenul cumpărat, în timp ce la un credit imobiliar ipoteca poate fi pusă și pe un alt bun.

Atât creditul ipotecar cât şi creditul imobiliar prezintă, fiecare în parte, o serie de avantaje, dar şi o serie de inconveniente. În general, creditul imobiliar tinde să fie uşor mai permisiv în ceea ce priveşte tipul de garanţie acceptată, dar în acelaşi timp are un grad mai ridicat de risc – dacă se ia în considerare fluctuaţia dobânzii. Creditul ipotecar poate fi perceput ca fiind mai rigid, dar mai atractiv din punctul de vedere al gradului de risc. Pentru a te pune în temă cu documentația de bază, Recolta.eu îți spune de ce acte ai nevoie pentru a contracta un credit pentru a evita respingerea dosarului din cauze tehnice.

Acte necesare pentru cumpărarea unui teren agricol prin credit ipotecar:
Persoană juridică

- Act de identitate
- Decizie a Asociatului Unic/Decizie a Adunării Generale a Acționarilor sau a Asociaților pentru semnarea contractului de credit și a documentelor de garanție;
- Cel mai recent Bilanț contabil anual ștampilat de Administrația Financiară (complet) – copie, precum și balanța aferentă - semnate și ștampilate;
- Cea mai recentă balanța lunară de verificare, semnată și ștampilată – copie (nu mai veche de 3 luni);
- Cererea de credit
- Copii ale contractelor de credit pentru cardurile de credit/descoperit de cont/linii de credit/alte tipuri de de carduri, în cazul clienţilor care beneficiază de aceste produse oferite de alte bănci
- Acordul de consultare a bazei de date a Centralei Riscurilor de Credit

Documente care atestă obiectul creditului și valoarea investiției:
- Precontract vânzare/cumpărare pentru terenul cumpărat, care să cuprindă valoarea de vânzare, modalitatea de plată și valoarea avansului achitat (după caz)
- Raportul de evaluare pentru terenul adus în garanție
- Dovada constituirii avansului, dacă este cazul
- Copii ale actelor de identitate ale vânzătorilor
- Titlul de proprietate (ex:contract de vânzare-cumpărare, certificat de moștenitor, contract de donație, autorizație construire + proces verbal de recepție, etc)
- Încheierea de intabulare a titlului de proprietate în Cartea Funciară a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliara
- Certificatul fiscal eliberat de către Direcția Taxe și Impozite de la Primaria localității/sectorului
- Extrasul de Carte Funciară (valabil 5 zile de la depunerea cererii) care dovedește că proprietatea e liberă de sarcini

Acte necesare pentru cumpărarea unui teren agricol prin credit ipotecar:
Persoană fizică

- Act de identitate
- Vechime la actualul angajator: - 6 luni vechime, dar min. 2 ani vechime totală în muncă
- Copie carte de muncă / contract de muncă
- Documente care atestă alte venituri realizate de solicitant din închirieri, dividende, venituri realizate în străinatate etc. și care pot fi luate în calcul la determinarea capacității de rambursare

- Talon de pensie (original sau copie) și decizia de pensionare (original sau copie)
- Fișa fiscală aferentă anului precedent (original sau copie) cu ștampila oficială a angajatorului
- Adeverință de salariu care să conțină obligatoriu informațiile solicitate de bancă pentru solicitant și dacă este cazul, coplatitor
- Certificat de casatorie sau hotarare de divort, dacă este cazul (copie)
- Factură utilități (ultima)
- Cererea de credit
- Copii ale contractelor de credit pentru cardurile de credit/descoperit de cont/linii de credit/alte tipuri de de carduri, în cazul clienţilor care beneficiază de aceste produse oferite de alte bănci
- Acordul de consultare a bazei de date a Centralei Riscurilor de Credit

Documente care atestă obiectul creditului și valoarea investiției:
- Precontract vânzare/cumpărare pentru terenul cumpărat, care să cuprindă valoarea de vânzare, modalitatea de plată și valoarea avansului achitat (după caz)
- Raportul de evaluare pentru terenul adus în garanție
- Dovada constituirii avansului, dacă este cazul
- Copii ale actelor de identitate ale vânzătorilor
- Titlul de proprietate (ex:contract de vânzare-cumpărare, certificat de moștenitor, contract de donație, autorizație construire + proces verbal de recepție, etc)
- Încheierea de intabulare a titlului de proprietate în Cartea Funciară a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliara
- Certificatul fiscal eliberat de către Direcția Taxe și Impozite de la Primaria localității/sectorului
- Extrasul de Carte Funciară (valabil 5 zile de la depunerea cererii) care dovedește că proprietatea e liberă de sarcini

Acte necesare pentru cumpărarea unui teren agricol prin credit imobiliar:
Persoană juridică

- Act de identitate
- Decizie a Asociatului Unic/Decizie a Adunării Generale a Acționarilor sau a Asociaților pentru semnarea contractului de credit și a documentelor de garanție;
- Cel mai recent Bilanț contabil anual ștampilat de Administrația Financiară (complet) – copie, precum și balanța aferentă - semnate și ștampilate;
- Cea mai recentă balanța lunară de verificare, semnată și ștampilată – copie (nu mai veche de 3 luni);
- Factură utilități (ultima)
- Cererea de credit
- Copii ale contractelor de credit pentru cardurile de credit/descoperit de cont/linii de credit/alte tipuri de de carduri, în cazul clienţilor care beneficiază de aceste produse oferite de alte bănci
- Expertiza tehnică în orginal, pentru bunurile și imobilele aduse în garanție
- Actele de proprietate ale bunurilor asupra cărora va fi constituită garanția în favoarea băncii
- Documentația cadastrală a imobilului
- Extras de Carte Funciară
- Incheierea de intabulare
- Certificat de urbanism, PUD (dacă este cazul)
- Copii după asigurările deținute de solicitant (Casco, Viață, Locuință) (necesare pentru credit scoring)
- Raportul de evaluare pentru bunul adus în garanție
- Acord de consultare Biroul de Credit

Acte necesare pentru cumpărarea unui teren agricol prin credit imobiliar:
Persoană fizică

- Act de identitate
- Copie carte de muncă / contract de muncă (dacă este cazul)
- Documente care atestă alte venituri realizate de solicitant din închirieri, dividende, venituri realizate în străinatate etc. și care pot fi luate în calcul la determinarea capacității de rambursare. (dacă este cazul)

- Factură utilități (ultima)
- Cererea de credit
- Copii ale contractelor de credit pentru cardurile de credit/descoperit de cont/linii de credit/alte tipuri de de carduri, în cazul clienţilor care beneficiază de aceste produse oferite de alte bănci
- Expertiza tehnică în orginal, pentru bunurile și imobilele aduse în garanție
- Actele de proprietate ale bunurilor asupra cărora va fi constituită garanția în favoarea băncii
- Documentația cadastrală a imobilului
- Extras de Carte Funciară
- Incheierea de intabulare
- Certificat de urbanism, PUD (dacă este cazul)
- Copii după asigurările deținute de solicitant (Casco, Viață, Locuință) (necesare pentru credit scoring)
- Raportul de evaluare pentru bunul adus în garanție
- Acord de consultare Biroul de Credit

Acte necesare pentru cumpărarea unui teren agricol prin credite oferite de Instituțiile Financiare Nebancare:
Persoane juridice

- Certificatul de Înregistrare la Registrul Comerțului (CUI) – copie; Extras de grefa eliberat de Judecatorie și certificat de înregistrare fiscală - copie, pentru societățile agricole.
- Statut actualizat societate – copie
- Decizie a Asociatului Unic/Decizie a Adunarii Generale a Acționarilor sau a Asociaților pentru semnarea contractului de credit și a documentelor de garanție
- CI / BI / pașaportul și legitimația de ședere în România cu fotografie al /a /ale persoanei autorizate să reprezinte societatea – copie
- Cel mai recent Bilanț contabil anual ștampilat de Administrația Financiară (complet) – copie, precum și balanța aferentă -
semnate și ștampilate;
- Cea mai recentă balanță lunară de verificare, semnată și ștampilată – copie (nu mai veche de 3 luni)
- Balanța analitică clienți-furnizori, semnată și ștampilată (la aceeași dată cu balanța)
- Situația creditelor și a altor angajamente financiare, semnata și ștampilat (la aceeași dată cu balanța)
- Situația principalelor mijloace fixe, semnată și ștampilată (la aceeași dată cu bilanțul)
- Adeverință emisă de APIA privind suprafețele lucrate / efectivul de animale; structura culturilor pe anul agricol în curs / structura efectivului de animale pe ciclu
- Acord consultare CRC
- Declarație privind beneficiarul real al creditului acordat și expunerea politica
- Declarație apartenență grupuri
- Declarație privind politica de protecție a mediului (SEMS)
- Raport evaluare garanții (întocmit de un evaluator autorizat ANEVAR, poze ale bunurilor evaluate - cu excepția terenurilor)
- Alte documente referitoare la garanții, conform fișa produs
- Copie extras de cont recent (pentru contul din care se emite BO)

Acte necesare pentru cumpărarea unui teren agricol prin credite oferite de Instituțiile Financiare Nebancare:
Persoane Fizice Autorizate

- Certificatul de Înmatriculare la Registrul Comerțului – copie
- Act constituitiv (dacă există)
- Decizie asociatului/asociaților pentru semnarea contractului de credit și a documentelor de garanție; (dacă e cazul)
- CI / BI / pașaportul și legitimația de ședere în România cu fotografie al /a /ale persoanei autorizate să reprezinte PFA-ul, II-ul etc – copie
- Ultimele 2 declarații anuale privind veniturile realizate, depuse la ANAF
- Copie registru jurnal de încasări și plăți (cu totaluri lunare și total cumulativ de la începutul anului până la ultima lună prezentată)
- Situația datoriilor furnizori și a creanțelor furnizori la ultima lună
- Situația creditelor și leasing-urilor la ultima lună
- Situația mijloacelor fixe la ultima declarație anuală
- Adeverința APIA privind suprafețele lucrate / adeverința privind efectivul de animale; structura culturilor pe anul agricol în curs / structura efectivului de animale pe ciclu
- Acord consultare CRC pentru PFA și pentru PF
- Declarație privind beneficiarul real al creditului acordat și expunerea politica
- CI / BI / pașaportul și legitimația de ședere în România cu fotografie a beneficiarilor reali
- Declarație apartenența grupuri
- Declaratie privind politica de protecție a mediului (SEMS)
- Raport evaluare garanții (întocmit de un evaluator autorizat ANEVAR; poze ale bunurilor evaluate - cu excepția terenurilor)
- Alte documente referitoare la garanții, conform fișa produs
- Copie extras de cont recent (pentru contul din care se emite BO)

Un roman a inventat un mod nou de producere a electricitatii. Energie hidro la preturi de zece ori mai mici



In Romania s-a perpetuat de un deceniu un mit al energiei hidro. Care ar fi ieftina, usor de produs, verde si o putem produce la infinit. Adevarul este, insa, altul.



Hidrocentralele de la Portile de Fier sau cele de pe Olt, construite in timpul lui Ceausescu, au fost realizate cu mari eforturi si sacrificii. La preturile actuale, constructia ar costa miliarde de euro. Numai retehnologizarea hidrocentralelor de pe OltulInferior este acum 360 milioane de euro. Centrala de acumulare prin pompaj de la Tarnita, cu o capacitate de 1.000 MW, costa si ea un miliard de euro. Iar realizarea a doua centrale pe Dunare cu vecinii bulgari, la Turnu Magurele-Nikopole si Calarasi-Silistra, o idee repetata incontinuu de 5 ani, ar costa pana la 8 miliarde de euro. Dar mitul energiei hidro ieftine s-a propagat doar pentru ca multe hidrocentrale s-au amortizat in timp.

Hidroelectrica exploateaza acum putin peste 50% din potentialul hidro amenajabil al Romaniei. Daca energia hidro ar fi asa de ieftina cum se proclama, atunci toti “baietii destepti”, furnizorii si marile grupuri industriale din Romania s-ar fi inghesuit sa isi faca propriile hidrocentrale pe jumatatea ramasa neatinsa. Dar obtinerea de avize si permise dureaza, constructia presupune riscuri iar gasirea finantarii ieftine pentru astfel de proiecte mari e o misiune aproape imposibila in conditiile crizei actuale.

Revolutia incepe la Uzunu

Ei bine, in aceste conditii, un roman este pe cale sa revolutioneze modul in care se produce energia hidro. Ion Scripcaru, din Uzunu, judetul Giurgiu, a realizat o instalatie care poate sa produca energie din orice apa curgatoare cu o viteza mai mare de 0,5 metri pe secunda. Iar partea cea mai importanta este ca inventia sa nu necesita lac de acumulare cu baraj, iar costurile investitiei sunt de zece ori mai mici fata de modul clasic. Sistemul sau se instaleaza pe stalpi metalici mari sau pe flotoare, si este ancorat in rau sau fluviu asemeni unei platforme petroliere. Electricitatea este produsa prin actionarea de catre apa a unei “senile” cu pale.

“Acest tip de microhidrocentrala nu necesita lac de acumulare (baraj) si in acelasi timp nu polueaza si nu dauneaza florei si faunei: nu inunda locurile din jurul amplasamentului, nu altereaza habitatele de apa, nu intrerupe caile de migrare a pestilor si nu impiedica navigatia in cazul in care este construit pe apele navigabile”, se arata in prezentarea proiectului sau, extrasa din documentatia proiectului general. Spre deosebire de hidrocentralele clasice, care folosesc energia potentiala cu ajutorul turbinelor si a unei caderi de apa, sistemul sau utilizeaza energia cinetica a raului.

Cautat de ambasada Finlandei

Scripcaru si-a inregistrat inventia la OSIM in 22 iunie 2011 si nu a trecut mult pana a inceput sa fie cautat datorita interesului generat. Astfel, in toamna anului trecut, a fost contactat de Ambasada Finlandei. Inventatorul a realizat deja un prototip, care a fost testat pe raul Sabar, in zona Cretesti. Investitia pentru a realiza o microhidrocentrala cu o putere de 0,5 MW costa 438.900 lei cu TVA, adica 104.500 euro. Costul cu mentenanta este de 3% pe an, respectiv 13.000 de lei. Iar un astfel de grup de 0,5 MW poate produce anual 3,2 GW de energie electrica.

Scripcaru argumenteaza ca pentru a construi acum o microhidrocentrala clasica, cu baraj, costul mediu este de 2.700 euro/kW instalat, in vreme ce prin utilizarea inventiei sale costul este de 209 euro/kW. Ba mai mult, sistemul poate fi construit sa produca la o putere de la 2 kW pana la 10 MW. Si, cu cat puterea creste, cu atat costul investitiei scade. Daca la o capacitate de 0,5 MW costul investitiei este de 200 euro/kW instalat, la 1 MW deja se ajunge la 150 euro/kW instalat in cazul unui rau cu un debit de 15 metri cubi/s care curge cu o viteza de 1,5 m/s.

Bratul Borcea, salvarea Romaniei

Inventatorul da si primul exemplu unde se poate folosi instalatia sa: bratul Borcea. Acesta are o lungime de 70 de kilometri si pe el se pot instala sisteme hidroenergetice inseriate la 500-1.000 de metri unul fata de celalalt. In total, s-ar putea crea un “nod energetic” care sa aiba o putere instalata intre 20 si 1.000 MW. Grupurile in cauza se pot folosi doar 9-10 luni pe an, pana la inghet. Pe perioada sezonului rece, acestea vor putea fi ridicate pe stalpi pana la o anumita inaltime deasupra apei. In unele cazuri, sistemele pot fi incalzite cu o parte din energia produsa. Iar cele mai mari de 1 MW, construite pe flotoare, pot fi tractate la mal.

De asemenea, si pe raurile cu debite medii mai mari de 100 metri cubi pe secunda, Muresul, Oltul, Prutul si Siretul, se pot realiza ansambluri hidroenergetice cu puteri intre 2 si 6 MW

Piata unica de energie ne-ar putea aduce preturi accesibile



Uniunea Europeana (UE) si-a propus ca anul viitor sa implementeze modelul de piata unica a energiei, care presupune conectarea tuturor burselor de energie existente intr-una singura. Tinta acestui proiect gigant si deloc usor de implementat este ca toti consumatorii de energie din UE (cetateni si companii) sa aiba o referinta unica de pret, iar costurile cu electricitatea sa fie cat mai accesibile.

Pentru ca tariful energiei sa fie cat mai accesibil, trebuie agregate, pe o platforma unica de tranzactionare, toate ofertele de vanzare si de cumparare a energiei de pe teritoriul UE.

Numai ca pretul unic pentru energie ar putea fi un avantaj pentru unele state si o povara pentru altele. Preturile medii pentru electricitate difera enorm de la o tara la alta, in functie de sursele de productie de care dis-pun si de cat de dezvoltata este bursa locala de energie. Pretul mediu format pe bursa noastra de energie este printre cele mai mici din Europa. Avem un pret mic la energie in comparatie cu alte state pentru ca tara noas-tra dispune de o productie generoasa de electricitate din surse diversificate, dar are si una dintre cele mai dezvoltate piete din regiune. Asa ca avem motive de ingrijorare asupra faptului ca pretul unic european ne-ar putea scumpi energia. Statele dezvoltate, dependente de importuri, au in prezent preturi ridicate pentru energie. Pentru aceste tari, pretul unic va fi un avantaj deoarece facturile vor scadea.

In perspectiva, lucrurile nu stau chiar atat de rau avand in vedere ca ne asteapta oricum scumpiri ale energiei, pe fondul liberalizarii pietei. Cresterea va fi accelerata pentru companii, pentru care procesul de liberalizare se va incheia la finele anului viitor. Pentru populatie, liberalizarea va fi completa in 2018-2019.

In aceasta perspectiva, consumatorii vor fi feriti de fluctuatiile conjuncturale ale tarifelor pe viitoarea piata unica europeana.
In plus, siguranta in alimentare va spori in perioade de iarna grea si de seceta hidrologica. Experienta ultimilor ani a demonstrat ca seceta hidrologica a condus la o escaladare a preturilor energiei la un nivel pe care industria l-a suportat greu. Si in perioadele grele de iarna au fost majorari semnificative ale pretului, dar si probleme in asigurarea sigurantei sis-temului.

Ieri, reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti a organizat o dezbatere pe tema pietei unice europene, in care Tudor Constantinescu, consilier principal in cadrul Comisiei Europene, a aratat ca sectorul energetic european trebuie sa implementeze acest ambitios proiect pe fondul provocarilor legate de dependenta mare de importuri, de preturile in crestere pentru energie si de obligatiile de mediu (reducerea emisiilor, eficienta energetica si suportul acordat energiei regenerabile). Domnia sa a subliniat ca economia UE este afectata de criza si ca se pune problema competitivitatii companiilor in contextul subventiilor acordate energiei verzi si in contextul cheltuielilor mari cu reducerea emisiilor. Tudor Constantinescu a aratat ca piata unica este o solutie viabila pentru consumatori in conditiile in care contribuie la cresterea economica, la crearea de noi locuri de munca, la siguranta in aprovizionare si la obtinerea unor preturi accesibile pentru energie.

Nicolae Havrilet, presedintele ANRE (reglementatorul pietei noas-tre de energie), a declarat ca diferenta dintre pretul reglementat al electricitatii si cel mediu de tranzactionare pe piata libera este de circa 10%, astfel ca procesul de liberalizare va fi unul lin. Domnia sa a spus ca au inceput sa se vada diferente mari de preturi de la un producator la altul si de la o perioada la alta. Daca anul trecut, pe OPCOM (operatorul pietei noastre de energie), pe piata contractelor bilaterale, pretul era de 245 lei/MWh, acum acesta a coborat sub 200 lei/MWh. Pe piata spot (PZU), s-a ajuns de la 230 lei/MWh la 152 lei/MWh in perioada mentionata, a subliniat seful ANRE.

Pe piata gazelor, liberalizarea este un proces mai dificil, intrucat diferenta de pret dintre productia interna si media europeana este foar-te mare. Astfel, pana in 2014, companiile vor avea cresteri de circa 50% a costurilor cu achizitia gazelor. Populatia va suporta un procent similar de crestere pe parcursul a sapte ani, incepand de la jumatatea lui 2013, a precizat Nicolae Havrilet.

Alexandru Sandulescu, director general in cadrul Ministerului Economiei, a declarat ca, pana anul viitor, vor fi cuplate pietele de energie din Europa, conform cerintelor UE. “Anul viitor este termenul maxim pentru cuplarea pietelor, iar Cehia, Ungaria si Slovacia au format deja o piata regionala de energie”, a precizat domnia sa adaugand ca Romania si Polonia poarta acum discutii pentru alaturarea la cele trei tari cu piete cuplate.
Tudor Constantinescu a subliniat ca piata interna de energie nu este un obiectiv in sine, ci un fel de preconditie pentru a ajuta transformarea sectorului energetic intr-un sector cu amprenta de carbon mai scazuta si, in acelasi timp, mult mai competitiv. Aceasta combinatie intre competitivitate si decarbonizare este fezabila, daca se tine cont de oportunitatile existente in sistem.

Domnul Constantinescu a conchis ca vor exista o serie de provocari legate in principal de implementare, grad de satisfacere a consumatorilor si realizarea investitiilor necesare in sistem, care sunt estimate, in perioada urmatoare, la 1.000 de miliarde de euro la nivelul UE.

luni, 1 aprilie 2013

Tesla Model S, Masina Verde a Anului 2013



Autoturismul electric Tesla Model S a fost desemnata Masina Verde a Anului 2013 in cadrul Salonului Auto International de la New York.

Cu un design elegant si cu o autonomie de 460 km, Tesla Model S a surclasat celelalte doua masini electrice aflate in competitie: Renaul Zoe si Volvo V60 Plug-in Hybrid. Cele trei finaliste au fost anuntate la Salonul Auto de la Geneva.


Succesul modelului S este un pas critic spre adoptarea pe scară largă a transportului durabil și suntem recunoscători pentru World Car a Juriului Anului pentru recunoaștere”, a declarat Elon Musk, CEO si co-fondator Tesla Motors.

In competitie au putut fi inscrise doar modele care sunt deja disponibile pentru vanzare – sau vor fi in curand – si pot fi gasite in pietele de pe cel putin doua continente.


Nu e ieftin, dar cu siguranta nu este scump pentru ceea ce face”, au remarcat membrii juriului.

Sedan spatios, Tesla Model S are o capacitate de sapte locuri si vine cu trei variante de motorizari: baterii de 40 kWh, 60 kWh si 85 kWh. Bateria 85 kWh ofera de altfel cea mai mare autonomie pentru o singura incarcare – 460 km  Sursa http://www.green-report.ro/

Cand gazele de sist cutremura pamantul




In 6 noiembrie 2011, un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter a lovit oraselul Praga din Oklahoma, Statele Unite ale Americii. Au fost distruse 14 locuinte, 2 oameni au fost raniti, iar asfaltul s-a crapat. Seismul a fost resimtit in 17 state din SUA si a fost urmat de mii de replici, de joasa intensitate.


Aparent fara urmari catastrofale, seismul din Praga are totusi un statut aparte. Exista date stiintifice, potrivit unui studiu efectuat de seismologul Kate Keranen, de la Universitatea din Oklahoma, care demonstreaza ca acest cutremur ar fi fost provocat de exploatarea gazelor de sist, prin fracturare hidraulica.


Se pare ca exista o stransa legatura intre puturile in care au fost injectate apele uzate provenite in urma fracturarii hidraulice, in Lincoln County, Oklahoma, si cutremurul din 2011”, a declarat Keranen pentru publicatia The Oklahoman.


In concluzie, Keranen, alaturi de ceilalti autori ai studiului, sustine ca exista o legatura cauzala intre fluidele injectate in subsol, in timpul procedeului de fracturare hidraulica, utilizat pentru exploatarea gazelor de sist, si declansarea cutremurului din orasul american, Praga.


Studiul lui Keranen, realizat in cooperare cu Columbia University si U.S. Geological Survey, se bazeaza pe date colectate din 12 locuri, unde au fost amplasate seismometre, si sunt corelate cu datele oferite de Oklahoma Corporation Commission, institutie guvernamentala care se ocupa cu reglementarea gazelor si a petrolului”, potrivit revistei Geology, unde cercetatoare si-a facut public studiul.


Nu departe de acest oras, se afla un vechi zacamant petrolier, epuizat deja, dar utilizat, ani la rand, ca loc de injectie a apelor contaminate provenite din procesul de fracturare hidraulica. Cercetatorii noteaza ca cantitatea de ape contaminate este minima, insa practicarea fracturarii hidraulice a dezechilibrat solul. Iar operatiunile de injectare continua si sunt urmate de cutremure a caror magnitudine este mai mare 3 grade, scrie Le Monde.


In 2012, la Congresul anual al Societatii americane de Geologie, U.S. Geological Survey (USGS), specialistii au afirmat ca fecventa seismelor cu magnitudine mai mare de 3 grade s-a multiplicat cu 20, in perioada 2009-2011, raportat la a doua jumatate a secolului trecut. Aceeasi situatie a fost constata de USGS si in Arkansas, Texas, Ohio si Colorado, unde se desfasoara operatii de fracturare hidraulica.


Situatia din Oklahoma tinde sa se extinda, deoarece exploatare gazelor si a petrolului de sist ia avant in toata lumea, iar cantitati insemnate de ape uzate trebuie eliminate. Astfel, o buna parte din fluidele folosite pentru fisurarea rocilor-rezervor, un amestec de apa, nisip si substante chimice, metale radioactive sau metale grele, sunt, adesea, injectate in vechile puturi”, adauga Le Monde   Sursa http://www.green-report.ro/

“Casa activa” va oferi mai multa energie decat va consuma



Cel mai nou concept in domeniul arhitecturii cladirilor este acela de casa activa, care va produce mai multa energie electrica decat va consuma.

Conceptul de casa activa a fost prezentat in cadrul Conferintei Nationale a Auditorilor Energetici, de presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC), prof. dr. ing. Emilia – Cerna Mladin.

Conferinta Auditorilor Energetici se desfasoara, timp de doua zile, la Bucuresti.

Constructia si functionarea casei active implica trei principii de baza. Consumul de energie din surse traditionale va fi redus pana aproape de zero, cea mai mare parte a energiei necesare va fi oferita de surse regenerabile, “verzi”, iar pierderile de caldura vor fi reduse la minimum.

Pentru a consuma cat mai putina energie, o casa activa foloseste cat mai mult resursele naturale, cum ar fi, de exemplu, apa de ploaie.

In momentul in care necesarul de energie al casei active este mai mic decat energia produsa de sursele ei “verzi”, casa atinge un bilant energetic pozitiv, adica are un consum de energie exterioara mai mic de 0 kWh / metru patrat. In acel moment, casa livreaza surplusul de electricitate in reteaua publica.

Din acest motiv, cladirile active mai sunt denumite si “cladiri zero plus”.

Ultima denumire a derivat din aceea de “cladiri zero energie”, care desemneaza constructiile ce nu au nevoie de energie din exterior.

"Cladirile zero plus" au devenit deja realitate

Case active functioneaza deja in cateva tari ale lumii, cum ar fi Austria, Norvegia, Rusia, Danemarca si Olanda. "Sunt case extrem de luminoase si de calduroase, proiectate astfel incat sa nu vezi alte cladiri, ci cat mai mult din peisajul natural. Sunt case in care, realmente, iti face placere sa traiesti", a explicat Emilia – Cerna Mladin.

Potrivit statisticilor, oamenii isi petrec circa 90 la suta din viata in interiorul unor cladiri.

Mai multa energie din zmeie decat din turbine eoliene


Oamenii de stiinta de la Universitatea de Tehnologie Delft din Olanda au experimentat cu succes generarea de energie dintr-o sursa inedita si foarte ieftina: un zmeu de hartie de 10 kilometri patrati, informeaza The Guardian.
In urma experimentului au fost produsi 10 kilowati de energie, electricitate suficienta pentru alimentarea a 10 locuinte. Cercetatorii au in plan sa testeze o versiune de 50 KW a inventiei lor. De asemenea, acestia se gandesc si la o varianta cu mai multe zmeie, sistem care ar genera 100 de megawati, suficient pentru 100.000 de locuinte.
Wubbo Ockels, cel care conduce proiectul, considera ca zmeiele sunt o metoda ieftina de a profita de enorma cantitate de energie care exista in vant la un kilometru sau mai sus deasupra pamantului, unde vantul transporta de sute de ori mai multa energie decat la nivelul solului. De aceea, zmeiele, fata de turbinele eoliene standard, au avantajul ca ajung la inaltimi unde exista mai multa energie.
Ockels sustine ca sistemul ar putea fi disponibil pe piata in urmatorii cinci ani, daca exista investitori.