vineri, 7 februarie 2014

Planta minune care ar putea scoate din criza si agricultura si productia de energie



"Terenurile Salajului, mare parte din ele lasate necultivate, s-ar preta foarte bine la cultura salciei energetice, planta din care am obtine apoi biomasa pe care am putea-o folosi la producerea de energie termica in cadrul Uzinei Electrice".

Declaratia apartine primarului Zalaului, Radu Capilnasiu, si a fost facuta in cadrul unor discutii purtate cu ziaristii pe tema viitorului Uzinei Electrice (CET-ul orasului). Primarul s-a declarat un sustinator al folosirii biomasei care materie prima pentru producerea de energie termica la Uzina Electrica, complementar cu gazul folosit in prezent. "Ne-am dori si alt tip de combustibil decat gazul pentru a avea macar o relativa independenta energetica", a precizat primarul.


El sustine ca varianta cultivarii salciei energetice, o specie de salcie adusa din Suedia, nu numai ca ar asigura materia prima pentru Uzina Electrica, dar ar putea fi o buna sursa de castig pentru agricultori. "Sunt atatea terenuri lasate necultivate care s-ar preta la aceasta cultura! Ar putea fi un dublu castig, o dubla afacere, pe de-o parte pentru uzina, iar pe de alta parte pentru agricultori", crede el.

De altfel, se pare ca potentialul Salajului pentru cultura salciei energetice a fost dibuit si de straini. "Un investitor arab si-a exprimat in urma cu cateva luni intentia de a infiinta o cultura de salcie la noi in judet. A renuntat, insa, pentru ca nu am reusit sa ii oferim o suprafata compacta de 500 de hectare, asa cum dorea el", ne-a declarat Ioan Bujita, directorul Directiei Agricole. El ne-a confirmat ca terenurile din judet s-ar preta la o astfel de cultura, cea mai mare problema fiind, insa, faramitarea lor.


Profit rapid si garantat pentru agricultori

Potrivit portalului recolta.eu, salcia energetica provine din Suedia si ii priesc zonele reci, cu sol umed. Creste uimitor de repede, trei centimetri pe zi, fara sa ceara ingrijiri speciale, iar din lemnul sau se obtine biomasa, in cantitati mari si cu o rata de crestere avantajoasa. Daca restul de plante silvice au nevoie de 3-5 ani pana cand pot fi recoltate si utilizate in scopuri energetice, salcia poate fi recoltata anual, avand un volum de masa lemnoasa de 40-60 t/ha material uscat.


Potrivit aceleiasi surse, investitia la hectar nu depaseste 2.000 de euro. Odata saditi, butasii de salcie produc toata viata, iar in doi ani cultivatorii pot sa obtina un profit de 2.800 de euro pe hectar. "Costurile sunt mici, munca putina, iar riscurile zero. Planta e rezistenta si nu le da emotii agricultorilor", se precizeaza pe portalul amintit.


Pana se se apuce salajenii de plantat salcie, Primaria si Consiliul Local Zalau, actionarul unic al Uzinei Electrice, trebuie sa decida ce fac cu societatea: o privatizeaza si ii lasa pe altii sa decida ce combustibil sa foloseasca in producerea de energie termica pentru zalauani ori o pastreaza si cauta solutii financiare pentru retehnologizare.


Intr-un articol publicat ieri, redam declaratia directorului uzinei, Viorel Marian, care sustinea ca societatea ar ava deja o parte din banii necesari retehnologizarii, o decizie in acest sens urmand sa fie luata de Consiliul Local.


In acest moment, Uzina Electrica a ramas doar cu aproximativ 50 de clienti - persoane juridice (unitati de invatamant si institutii publice) si cu mai putin de 600 de consumatori casnici. Primarul Radu Capilnasiu spune ca o retehnologizare ar reduce cu aproape jumatate costul gigacaloriei produse de Uzina Electrica, reducere ce ar aduce dupa sine o crestere a numarului beneficiarilor serviciilor societatii.

Sursa: adevarul.ro

Propunere halucinanta - Romanilor sa le fie interzis prin lege sa isi inchida caloriferele



Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR), a venit cu o propunere neasteptata: romanilor sa le fie interzis prin lege sa isi inchida caloriferele pentru a face economie la caldura, iar cei care se impotrivesc sa fie amendati.

Acesta si-a motivat initiativa prin faptul ca oamenii ar trebui sa traiasca civilizat, cu o temperatura de cel putin 18 grade Celsius in apartamente, nu in "pivnite" sau "pesteri negre pline de igrasie", potrivit Antena 3. El a acuzat ca astfel de oameni pun in pericol cladirea in care locuiesc.

Citeste si Cum incearca romanii sa pacaleasca repartitoarele de caldura si apometrele

"Foarte multi platesc mai mult sau mai putin decat consuma. Apartamentele multora au ajuns pivnite, pesteri nergre pline de igrasie si au pus in pericol cladirea. O lege de prin 2007 spunea ca trebuie sa asiguram minimum 18 grade Celsius, ca sa ne asiguram ca avem o viata civilizata, ca nici vecinii si nici cladirea sa nu sufere", a explicat Radu Opaina.

Intrebat cum ar trebui sa procedeze un pensionar care are un venit lunar de 400 de lei, dar o factura la caldura de 390 de lei, care acum inchide caloriferul pentru a face economie, presedintele FAPR a spus ca problema este ca, in Romania, caldura e prea scumpa.

Sursa: ziare.com

Noul PNDR 2014-2020 va avea doua masuri menite sa incurajeze fermele de familie

"Ferma de familie nu salveaza agricultura, dar ofera stabilitate"

Noul PNDR 2014-2020 va avea doua masuri menite sa încurajeze fermele de familie: vechea masura 121 - modernizarea exploatatiilor agricole si o masura proaspat anuntata - 15.000 euro/ferma, bani nerambursabili. Despre cum vrea sa sprijine MADR fermele de familie în anii urmatori, am discutat cu ministrul Daniel Constantin.

- Sunteti printre putinii care vorbiti despre conceptul de ferma de familie, în Romania...
- Asa este, noi am furat startul cu fermele de familie. Anul 2014 este declarat, la nivel european, anul fermelor de familie. La începutul lunii aprilie, Romania va fi gazda Conferintei Regionale pentru Europa si Asia Centrala a FAO, unde vor fi discutate doua teme importante: fermele de familie si risipa de alimente. Am anticipat prin politica nationala faptul ca se va pune accent pe astfel de exploatatii.
Asta nu înseamna ca fermele de familie reprezinta salvarea agriculturii romanesti, însa consolideaza aceasta ramura a economiei din punct de vedere al stabilitatii. Sigur ca exploatatiile mari sunt cele care aduc cele mai mari venituri, care realizeaza cele mai mari investitii, care platesc cele mai multe taxe, care angajeaza cele mai multe persoane. Dar, cand vorbim de stabilitate, putem spune ca stabilitatea este data de IMM-uri sau de fermele de familie.
Structura exploatatiilor din Romania, nu s-a schimbat fundamental în ultimii 6-7 ani si nu în ritmul pe care ni l-am dorit. Faptul ca si astazi avem peste 700.000 de exploatatii care au între 1 si 5 hectare, faptul ca un procent important din numarul de animale se afla în gospodarii cu 1-2 capete, toate acestea ne-au condus la concluzia ca trebuie sa dezvoltam foarte mult fermele de familie, clasa de mijloc din agricultura romaneasca.
Daca ne uitam la modalitatea în care este împartit sectorul vegetal în Romania, constatam ca jumatate din suprafata agricola a tarii este în exploatatii de 1-5 hectare, iar jumatate este în exploatatii care nu au mai mult din 1% din numarul de cereri de plata pe suprafata an de an. Lipseste clasa de mijloc. Lipsesc acele ferme care produc pentru piata. Trebuie sa sprijinim cat putem, ca si aceste ferme sa produca mai mult pentru piata.

- Anul trecut ati orientat Masura 121 catre fermele de familie, dar ea nu a avut prea mare succes. Ce veti face din 2014?
- Cred ca ceea ce s-a facut în 2013 este un început bun. Probabil ca timpul nu a permis sa se realizeze toate proiectele pe care ni le-am propus. Prin modificarea Masurii 121, am dat posibilitatea celor care vor sa abordeze aceste proiecte sa aiba mult mai usor acces la cofinantare. Multe proiecte micute nu s-au realizat pana acum pentru ca nu au avut bunurile cu care sa garanteze atunci cand au mers la banca sa acceseze un credit.
Am venit cu un sistem prin care acordam microcredite în conditii mai avantajoase: perioada de gratie de 3 ani, o durata a creditului de pana la 10 ani, o dobanda sub ce este în acest moment pe piata. La toate acestea se adauga faptul ca sunt garantate de FGCR în proportie de 80%. Cu alte cuvinte, oamenii nu mai trebuie sa vina cu garantii suplimentare pentru înfiintarea unei ferme de familie.
Romania va deschide, în luna mai 2014, Masura 121 de sprijinire a fermelor de familie. Imediat ce va fi aprobat proiectul de regulament, noi lansam ghidul solicitantului si deschidem masura, pe raspunderea noastra.
Daca cineva ma întreaba care este politica MADR, din fonduri europene sau fonduri de stat, as spune ca este aceea de dezvoltare a zonei de productie de materii prime agricole. Zona de procesare s-a dezvoltat bine, dar trebuie sa punem accent pe zona de materii prime care sa faca fata capacitatilor de procesare pe care le avem.

- Ati anuntat în viitorul PNDR înca o masura, care pare mult mai atractiva: 15.000 de euro. Dati-ne cateva detalii.
- Sunt bani 100% nerambursabili, pentru cei care vor sa dezvolte astfel de ferme de familie. 10.000 de gospodarii vor beneficia de aceasta masura. Am vazut tot felul de abordari pe acest subiect, inclusiv aceea ca o asemenea masura este prezentata într-un an electoral. De fapt, ea este o masura pe care a propus-o Comisia Europeana, în noua Politica Agricola Comuna. Cred ca a facut asta dupa ce au analizat situatia din Bulgaria, Romania si alte state care au intrat mai tarziu în UE. Comisia Europeana nu a gandit electoral cand a propus aceasta masura. Este o masura desenata cu tarile estice.Tot ce facem anul acesta va fi interpretat ca masuri electorale. Ar fi pacat sa nu mai deschidem masuri pe PNDR pentru ca avem anul acesta 2 campanii electorale. Refuz sa intru cu agricultura, în acest an, în politica. Masura de 15.000 de euro va fi gata probabil la sfarsitul acestui an. Acum începem sa scriem ghidul solicitantului.

- Dar masura aceasta înlocuieste vechea Masura 141, pe care ati criticat-o de atatea ori...
- Aceea chiar mi s-a parut o masura electorala, care nu cred ca a îmbunatatit cu ceva activitate a celor 48.000 de gospodarii. Sumele au fost enorme: 480 milioane de euro. Pe aceasta noua masura avem doar 150 milioane de euro. Dar acei bani s-au dat anual, cate 1.500 de euro. Nu stiu daca au putut sa-si cumpere macar un tanc de racire sau o instalatie de muls cu banii acestia.

- Vor mai beneficia fermierii de proiecte tip pentru masurile destinate fermelor de familie?
- Proiectele tip exista pe site-ul APDRP. Ele au fost publicate în luna iunie a anului trecut, pentru Masura 121. Sunt proiecte tip pentru zona de zootehnie, productie vegetala si horticultura. Ele vor continua. Probabil ca vor fi redefinite. Vor fi proiecte si pentru Masura 121 si pentru cea de 15.000 de euro. Proiectele tip îi ajuta pe fermieri sa nu mai cheltuie bani cu partea de proiectare.
Eu pun foarte mare accent ca Institutul de Economie Agrara sa vina în subordinea MADR, sa avem un instrument cu care sa lucram profesional. Ma bazez foarte mult pe ei pentru scrierea de proiecte tip pentru masura de 15.000 euro. Vrem sa usuram cat mai mult viata beneficiarilor, mai ales a celor mici, care vor sa iasa din zona de subzistenta si care s-au lovit pana acum de birocratie. Daca au proiect tip, trebuie doar sa completeze cu datele personale, cu datele despre exploatatie si sa depuna proiectul respectiv.
Cea mai importanta simplificare, pentru toate masurile, nu doar pentru acestea mici, vizeaza zona de lista de preturi de referinta. Cele mai multe probleme în absorbtia de fonduri europene au fost în zona de licitatii publice, pentru ca orice beneficiar, avand acces la fonduri publice, fonduri europene sau fonduri de la bugetul de stat, trebuie sa respecte Ordonanta 34. Daca se vor încadra în lista de preturi de referinta, nu mai trebuie sa respecte procedura; cumpara direct produsul respectiv si lucrurile merg mai usor si pe absorbtie si pe verificarea procedurilor.

- Catre ce sectoare va veti orienta cu precadere în sustinerea fermelor de familie?
- Toate sectoarele trebuie sustinute, fie ca este vorba de zootehnie, cultura mare sau horticultura. Cred ca suntem deficitari la cantitate.
De exemplu, pe zona de productie de lapte avem nevoie sa fim competitivi vizavi de anul 2015, cand se elimina cotele de lapte. Am introdus acea forma de sprijinire a producatorilor de lapte din fiecare comuna prin punerea la dispozitia acestora a 5.000 de euro pentru a achizitiona tancuri de racire. Nu trebuie decat sa se asocieze cei care sunt într-o comuna si care au între 1 si 5 capete, sa-si cumpere un tanc si noi decontam achizitia respectiva. Nu facem noi procedura de licitatie. In egala masura am schimbat în acest an procedura pentru plata pe cap de animal. Pe langa ajutorul pe cap de animal, sprijinim cu 20 euro/tona laptele livrat de toti producatorii la unitati de procesare. Inainte, plata pe cap de animal era 500 de lei fix si atat. Anul acesta sunt exploatatii care pot ajunge, în functie de laptele livrat, si la 800-1.000 lei/cap de animal.
Pe zona de legume-fructe, lumea vorbeste de foarte multe importuri. Cifrele INS arata ca importam 10% din ceea ce producem la nivel national. Nu e o cantitate mare, dar ea se vede foarte mult pentru ca aceasta cantitate este etichetata, sortata, ambalata, vine importata direct în marile magazine. Romania produce de ajuns pentru consumul la nivel national, chiar daca produsele nu ajung în hipermarket. Problema cea mai mare este legata de colectare, de depozitare, de sortare si de prelungire a perioadei de viata a acestor produse. De aceea, am sprijit si vom sprijini depozitele care se construiesc. Daca sunt si ale producatorilor. E o conditie noua pe care am adus-o în elaborarea proiectelor, conditie pe care o vom continua.
Pe zona de cereale si oleaginoase, acolo unde productia a crescut destul de mult, cred ca avem datoria acum sa mentinem productia. Nu ne dorim sa avem fluctuatii cum am avut în 2012, productie mica si preturi mari, si în 2013, productie mare si preturi mici în iulie - septembrie, dupa care preturile si-au revenit. Cred ca fluctuatia preturilor nu se va simti atat de mult cand vom reusi sa avem aceasta productie constanta. Sunt toate premisele sa reusim sa facem acest lucru, pentru ca s-a pornit un mare proiect de dezvoltare a sectorului de irigatii, care îi va ajuta si pe fermierii mici, si pe cei mari.

5000 de tineri şomeri vor fi ajutaţi prin proiecte europene



Ministerul Muncii a lansat două proiecte în ajutorul tinerilor şomeri.
Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a lansat două proiecte-pilot pentru tineri, în sprijinul a peste 5000 de tineri sub 25 de ani fără bacalaureat, care nu au loc de muncă. Noutatea este că ei vor beneficia de un plan de acţiune personalizat şi vor avea acces la servicii integrate de informare, consiliere şi orientare, formare profesională, ucenicie, prospectare şi mediere. Astfel, ei pot primi în decurs de patru luni de la înregistrarea la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau la centrele de garanţii pentru tineret, o ofertă de bună calitate de angajare, de continuare a educaţiei, intrare în ucenicie sau efectuarea unui stagiu. De asemenea, vor fi ajutaţi nu doar în găsirea unui loc de muncă, ci şi în începerea unei afaceri, dacă îşi doresc.

Cele două proiecte sunt cofinanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Proiectele-pilot "Garanţii pentru TINEri!" şi "Investiţia în tineri, investiţia în viitorul nostru!" se derulează până în 30 iunie 2015 şi se adresează exclusiv tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani.

joi, 6 februarie 2014

Boicot mondial impotriva Chevron, cerut de Ecuador




Rafael Correa, presedintele Republicii Ecuador, America de Sud, cere boicotarea, la nivel mondial, a gigantului petrolier Chevron, care se afla in litigiu cu guvernul de la Quito pentru poluare in Amazonia, in zona raului Aguarico, scrie 20minutes.fr.


Armele cu care vrem sa combatem Chevron sunt adevarul si apelul la solidaritatea tuturor cetatenilor lumii, carora le cerem sa nu mai cumpere produsele Chevron”, a anuntat Correa care a lansat public o campanie impotriva companiei petroliere, denumita “mana murdara a Chevron” .

Campania are ca scop implicarea unor personalitati de renume international care sa atraga atentia asupra regiunii amazoniene poluate de compania Texaco, achizitionata de Chevron in 2001.

Compania americana a fost amendata in 2011 de tribunalul din provincia ecuadoriana Sucumbios cu suma-record de 9 miliarde diolari, care a fost dublata un an mai tarziu.


Pentru a economisi cativa dolari, Chevron a utilizat cele mai rudimentare tehnici de extractie. Sunt aproximativ 1.000 de iazuri in Amazonia, care nu au fost tratate, ci acoperite doar cu un strat de pamant pentru a induce in eroare statul ecuadorian”, a mai spus seful statului socialist, cunoscut pentru pozitia sa critica fata de SUA si multinationale.

Profitul Chevron a scăzut cu 32% în trimestrul IV din 2013





Profitul Chevron, a treia mare companie petrolieră după valoarea de piaţă, a scăzut cu 32% în trimestrul patru din 2013, din cauza declinului producţiei şi a scăderii preţului ţiţeiului pe plan mondial, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

În perioada octombrie-decembrie 2013, profitul net al companiei americane a scăzut la 4,93 miliarde de dolari, sau 2,57 dolari pe acţiune, de la 7,25 miliarde de dolari, sau 3,70 dolari pe acţiune.


Preţul ţiţeiului pe plan mondial şi marjele de rafinare au fost în general mai scăzute în 2013 faţă de 2012. Aceste condiţii, alături de câştigurile mai reduse în urma vânzării activelor şi a cheltuielilor mai ridicate, au avut ca rezultat câştiguri mai scăzute”, a declarat şeful Chevron, John Watson.

În ultimele trei luni din 2013, cotaţia barilului de petrol Brent a fost în medie de 109,35 dolari, în scădere cu 78% comparativ cu trimestrul patru din 2012.

Producţia Chevron a scăzut cu 3,4%, la 2,58 milioane barili echivalent petrol (boe) pe zi, de la 2,67 milioane boe în urmă cu un an.

Chevron este prezentă şi în România, unde a concesionat patru perimetre pentru explorarea gazelor de şist, trei în judeţul Constanţa şi unul în Vaslui.

GM construieste cel mai mare panou solar din lume




General Motors (GM) va realiza cel mai intins panou solar creat vreodata in lume, acesta urmand sa fie parte componenta a uzinei GM din Zaragoza, Spania. Panoul gigantic masoara 180.000 de metri patrati, este asezat pe acoperisul complexului GM din Zaragoza si este format din 85.000 de panouri solare, informeaza Automotive News.

Intregul sistem va fi operational in toamna acestui an, capacitatea de varf a acestuia fiind de 12 megawati. Productia de energie se va ridica la circa 15 milioane de kilowati-ora pe an, suficient pentru a alimenta 4500 de case pentru 365 de zile.

Sistemul nu este o premiera pentru GM, grupul american detinand deja doua astfel de panouri imense in Statele Unite. La uzina Rancho Cucamonga, panourile de un megawatt reusesc sa alimenteze jumatate din uzina iar sistemul identic de la uzina Fontana reuseste sa ofere energia necesara alimentarii a 200 de case pentru un an intreg.

La situl de productie din Zaragoza, GM produce Opel Corsa, Merica si Combo.

Cel mai mare zid „viu“ din Europa se afla in Londra. E format din 180.000 de plante si se intinde pe 11 etaje



Cel mai mare zid „verde“ din Europa apartine unui hotel londonez, renovat in luna ianuarie, si se intinde de la etajul doi al cladirii pana la etajul 11, informeaza treehugger.com.





Opera a fost creata de un specialist in „pereti verzi“, care a folosit 180.000 de plante verzi inserate in pamant veritabil. 40 de specii diferite au fost selectate, printre care gazon, gusa porumbelului, ferigi, ghiocei etc.

Peretele este format din 4.100 de module care contin fiecare cate 45 de glastre de 70 mm adancime. Plantele au fost cultivate timp de sase luni, intr-o locatie speciala, inainte ca modulele sa fie fixate pe cladire.

Un sistem automat de irigare, incorporat in zid, uda plantele cu apa si o substanta fertilizatoare lichida. In cazul in care sistemul este avariat, un mesaj este trimis automat catre compania responsabila cu amenajarea zidului.

Pana si acoperisul hotelului in cauza este „verde“, fiind acoperit cu diverse rasaduri de iarba salbatica.

Acesta este doar unul dintre numeroasele ziduri verzi, care par a deveni o moda in Marea Britanie.

Sursa foto: treehugger.com